User Rating: 5 / 5

Star activeStar activeStar activeStar activeStar active
 

Ved dette års National Equine Forum i England, var en af gæstetalerne, den højt estimerede dyrlæge Dr. Sue Dyson, som er anerkendt over hele verden, for sit arbejde med og forskning indenfor hestekroppen og bevægelse.

Ved dette års forum, talte hun om et vigtigt emne, sadeltilpasning og delte erfaringerne fra et pilotstudie de har gennemført hos AHT ( Animal Health Trust) og som vil blive fulgt op af et større studie.

Studiet havde til formål at undersøge nogle grundlæggende aspekter af rytterens position og sadlens tilpasning til rytteren. Fotografier af 34 tilfældigt udvalgte heste og ryttere, der var blevet vurderet på AHT blev evalueret af 12 bedømmere, som omfattede hestedyrlæger (n = 4), en veterinærsygeplejerske (n = 1), hestetrænere (n = 5) og kontorpersonale (tidligere hesteejere, n = 2).

Rytterne bestod af hobbyryttere, amatør konkurrenceryttere og professionelle ryttere. Bedømmerne blev bedt om at afgøre, om rytteren sad korrekt, med skulder, hofte og hæl i linje over hinanden og hvorvidt rytteren var for stor til sædet af sadlen eller til sadlen generelt. De skulle ligeledes bedømme hvorvidt rytteren sad for langt mod bagsiden af ​​sadlen og om tilpasningen af ​​sadlen til rytteren, påvirkede deres opstilling og slutteligt om rytteren var for stor til hesten.
Der var generelt god enighed mellem bedømmelserne, men resultaterne var temmelig foruroligende:

• 12% havde korrekt linje mellem deres skulder, hofte og hæl
• 41% blev vurderet til at sidde for langt mod bagsiden af ​​sadlen
• 59% blev anset for at være for stor til deres sadel

Disse resultater har betydning for balancen hos rytteren, som vil påvirke rytterens vægt fordeling på hesten i forhold til dens tyngdepunkt, balance og rygmuskulatur. Disse foreløbige resultater vil danne grundlag for en langt større undersøgelse af sadeltilpasning for både hest og rytter og påvirkningen af rytterens opstilling.

Dr. Sue Dyson gennemgik nogle af de typiske problemer med sadeltilpasning.

• Tilpassede sadler er ofte kun tilpasset til hesten, men ikke til både hest og rytter.

• Hvis sadlen ikke tilpasses under rytter med hesten i bevægelse kan dette kan gøre sadlen ubalanceret, da hestens ryg i bevægelse, er helt anderledes end i stilstand.

• Halthed, stiv bevægelse og dårlige resultater kan være resultatet af en for dårligt tilpasset sadel, fordi sadlen kan begrænse hestens bevægelser.

• Sadler kontrolleres ofte ikke hyppigt nok og det er vigtigt at holde løbende øje med tilpasningen, da heste kan ændre form gennem arbejdet. (fx ungheste som de udvikler muskulatur gennem deres uddannelse, eller under sæsonmæssige vægtændringer)

• Udgifter til udstyr kan afskrække ejere fra at investere i en tilpasset sadel og ender måske med en ”nogenlunde” passende sadel.

Et af punkterne i Dr. Dysons ”call to action” er blandt andet bedre uddannelse af trænere og instruktører, så de bedre kan hjælpe eleverne og deres heste og dét er netop hvad vi har på BBH programmet i denne uge.

Torsdag d.30 marts, har vi en heldags workshop for de uddannede basisinstruktører, hvor fagsadelmager Camilla Nielsen vil undervise instruktørerne størstedelen af dagen og klæde dem bedre på til at forstå sadlernes opbygningen og elementerne i god tilpasning, så de bedre kan vejlede deres elever i fremtiden. Camilla er meget omhyggelig med at tilpasse sadlerne til hestens bevægelse og vores egne heste nyder stor glæde af hendes grundige ekspertise.

Dagen suppleres af dyrlæge Marianne Dahl Jensen, fra Equimove. Marianne har specialiseret sig i at undersøge og behandle heste, der har forstyrret bevægelsesmønster og her har sadlens tilpasning også en vigtig rolle.

Hvis du har lyst til at tage et tjek på di egen sadel, så har Dr. Dyson udviklet en lettigængelig pdf, som du kan finde lige her.

Kilde: Saddle research Trust

Saddle Research Trust

Share

Seneste Nyt

Gratis undervisning - til midtvejseksamen

Har du lyst til at være testrytter til midtvejseksamen på BBH søndag d. 21. juni 2020?

Vores testryttere er en stor og vigtigt del af eksamen og vi lover dig en spændende og lærerig dag. At være testrytter, og få undervisning af en af aspiranterne, foran vores censorer, giver en god mulighed for at få ny inspiration og "snuse lidt" til vores træningsprincipper.

Read more...

fb Følg Blue Berry Hill på Facebook

Kursus

3 dags træningslejr 2-4.marts 2018

Helt unik mulighed for 3 dages intensiv træning for dig og din hest her på BBH

I løbet af disse 3 dage, får du undervisning med din hest 2 x dagligt.
Både enelektioner og lektioner hvor I rider to sammen.

Hver ekvipages lektioner tilrettelægges individuelt og vi arbejder både fra jorden og i sadlen.

Lektionerne med hestene bindes sammen af kortere teorioplæg og vi kommer hele vejen rundt om både hestens læring, hestens krop, rytterens krop og din egen tilstand i træningen.

Der er mulighed for at få en opstillingslektion i longe, hvor du får mulighed for at fokusere 100 % på din egen krop.

Vi kan arbejde med alle elementer af god træning inkl jordarbejde, indlæring af sidebevægelser fra jorden/i sadlen, longering, bomarbejde fra jorden/i sadlen, gangartsforbedring, tilvænning, og så selvfølgelig grundridning, dressur og springning.

Du sætter rammerne og vi skræddersyer lektionerne til dig og hestens behov.

Dette er en fantastisk mulighed for at komme i dybden med de udfordringer du oplever i træningen, fordi vi har så mange lektioner tæt op ad hinanden. Hver lektion bygger videre på den forrige og derfor kan vi flytte hestene virkelig langt og fylde dig op med mange mange redskaber til at videreføre træningen.

Den samlede sum af læring overstiger langt, det indhold der er i dine egne lektioner, fordi du har muligheden for at følge med i de andres lektioner og der vil være mulighed for analyseopgaver, af balndt andet hestens bevægelse, når de andre rider/træner.
Det er virkelig sjældent at vi har åbne kurser af denne art så grib chancen nu og send os en tilmelding, med en beskrivelse af dine behov og ønskertiltræningen, på This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

PRAKTISKE INFORMATIONER

- Vi arbejder fra kl. 08.00 - 17.00 både fredag og lørdag,- og fra kl. 08.00 - 16.00 om søndagen, hvor vi har en grundig afrunding og målsætning for den fremtidige træning.
- Kurset afholdes her på BBH, Haugevej 13, 8620 i Kjellerup. Fredag - søndag 2. 4 marts. Mulighed for ankomst torsdag aften.
- Undervisningen varetages af Susan Kjærgård suppleret af en gæsteunderviser til opstillingslektioner- Der er mulighed for at overnatte på BBH i fælles sovesal under hele kurset med bad og toilet i stalden
- Der er boks og mulighed for fold for alle deltagere
- Deltagerne medbringer selv forplejning. Der er et køleskab og elkoger til rådighed

Prisen for hele kurset,
inkl boks, overnatning, materialer og lektioner 3.750 kr inkl. moms.

Der er kun plads til 8 deltagere og tilmelding er "først til mølle" :-)
Tilmelding på mail til This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Nyeste artikel

Sådan lærer hesten,- Forstærkning og straf

Adfærd opfører sig ligesom os mennesker. Den fortsætter kun sin opførsel hvis den "får noget ud af det".. Når en adfærd bliver forstærket, altså belønnet, vil den vokse. Hvis den ikke bliver forstærket, eller den endda bliver straffet, vil den mindskes. Det er værd at vide, når du arbejder med din hest, så du kan tilrettelægge træningen efter at forstærke den ønskede adfærd. Denne artikel fokuserer på hvordan forstærkning og straf fungerer og uddyber forskellene på det der kaldes positiv og negativ hhv forstærkning og straf.

Read more...