User Rating: 2 / 5

Star activeStar activeStar inactiveStar inactiveStar inactive
 

Er du en af dem, som har en springhest der har svært ved at finde en passende galop mellem springene? Enten går hesten for lidt frem (som regel i starten af springningen) eller også så løber den alt for hurtigt og med alt for meget vægt i tøjlerne (gerne i 2. klasse til stævner eller når den har sprunget den første bane til træning, eller når springene bliver større)?

Og har du prøvet mange af de helt klassiske symptombehandlinger for heste med det dette problem, eksempelvis serier med korte afstande for at få hesten til at sænke farten, kraftig drivning, for at få hesten til at nå frem på de relaterede afstande i første gennemridning, volter mellem springene og først ride til springene når hesten venter, bomme til at hjælpe når hesten bakker for meget af på eksempelvis kombinationer, parader lige efter springet, for at få hesten til at forvente at blive stoppet og/eller ændret optømning og eksempelvis tilføjelse af en martingal, fordi hesten begynder at slå fra, når du skal trække så hårdt for at bremse den?

Så står du i fuldstændig samme situation, som en dygtig springrytter på La niveau, jeg arbejdede med for nogle uger siden. Hun har en hest som hun netop havde svært ved at finde den gode galop mellem springene på.

Rytteren er meget blid og ønskede at finde en gylden middelvej, hvor der kom ro på tempoet og kontakten mellem hestens mund og hendes arme blev blidere og hvor det ikke skulle tage flere runder, for at få hestens standset.

For at finde en løsning, er jeg altid nødt til at lave en grundig analyse af den bagvedliggende årsag til problemet, for ellers bliver løsningerne symptombehandling i stil med dem jeg har listet ovenfor..

Jeg arbejde derfor med rytteren over 3 dage, både i grundtræningen og med springningen og her i bloggen får du essensen af de 3 dages arbejde. Jeg plejer at sige, at den måde hesten bruger sin krop på over springet, er en spejling af den måde den bruger sin krop på jorden, men der er altid undtagelser og denne hest var en af dem.

Grundtræningen

I grundtræningen bevægede den sig ret begrænset. Den var svært at få til at gå nok fremad, i både skridt trav og galop. Den ville helst undgå at producere for meget afskub i de ønskede bagpartsmuskler, hvilket betød at dens bækken, stod usmidigt og der blev intet reelt svævemoment, i hverken traven eller galoppen og derfor blev dens forpart også lidt rigid og uden ret meget løft eller elasticitet til at absorbere nedslag fra forbenene i trav og galop. En sund muskulatur i hestens brystslynge (thoraxslyngen) er især vigtig for springheste, for det er her nedslaget skal absorberes (lidt som når et menneske lander i en trampolin) når hesten lander fra springene. Den skal kunne fjedre nedad og den skal kunne hjælpe med at løfte opad igen, når fronten skal af jorden.. Hvis hesten bevæger sig tæt henover jorden i grundtræningen, altså med lidt flade gangarter og begrænset svævemoment, så trænes og smiddiggøres musklerne i hestens thoraxslynge ikke nok og det kan være medvirkende til, at det føles ukomfortabelt for hesten når den lander. Samtidigt arbejder løftet af forparten, bækkenkippet, sammentrækningen af underlinjen og forlængelsen af overlinjen sammen, når hesten traver eller galopperer i en sund holdning med masser af afskub og svævemoment og det er præcis disse funktioner hesten har brug for når den skal springe.

Yderligere, så stiller gangarter med svævemoment større krav til hestens balance, og den lærer at rekruttere sin stabiliseringsmuskulatur når den er i svævemomentet,- noget den igen har stor brug for når den skal over springet i et langt svævemoment.

Det var nærliggende at forvente at disse restriktioner i hestens krop ville ”oversætte” sig til springningen og jeg forventede at se diverse kompensationsmønstre i afsæt, svævefase og afvikling.. Men der blev jeg snydt!!

Springteknikken

Hestens ekstremt målrettet springafstamning og dens genetiske kodning til god springning fornægtede sig ikke og selv på små spring, sprang hesten med en virkelig høj teknisk kvalitet og (for) stor kraft.. Den samlede bagbenene, kippede sit bækken, lukkede de stor bagbenled, løftede sin front, forlængede sin overlinje, lagde luft til springet og når den så landede, havde den mere eller mindre sprunget sig selv ud af balance.

Det gav fantastisk god mening hvordan de første spring, hvor hesten kippede i sit bækken, løftede sin front, forlængede sin overlinje og i det hele taget pludselig rekrutterede alle de områder i kroppen, der var for inaktive i grundridningen, løsnede op for hestens bevægelse.. Den ”håndbremse” der havde ligget og luret i galoppen forsvandt og hesten begyndte at tage større og mere frie galopspring ligesom traven fik bounce og svævemoment.. Når heste springer med god teknik, kan det have en virkelig god terapeutisk effekt på kroppen, fordi den netop rekrutterer sin krop i ønskede områder, som vi så med denne hest..

Men lykken varer kun kort ????

Da der begynder at komme mere højde på springene og mere end ét spring ad gangen, begynder problemerne mellem springene at starte.. Hesten løber mere og mere, den åbner sit bækken, stikker bagparten ud, trækker næsen ned og ind og lægger al sin vægt ud på biddet.. Hvis rytteren får den mengeleret hen til springet, springer den igen fuldstændig teknisk fantastisk og (for) kraftigt, men for hvert gode spring, bliver den endnu værre mellem springene..

Måske har du allerede nu, som opmærksom læser, gættet at hesten bliver dårligere mellem springene fordi den overforbruger sin krop når den springer. Både kraftmæssigt, giver den alt for stor indsats for at springe og ligeså smidighedsmæssigt, er den ude i nogle stræk den slet ikke har forberedt sin krop på mere gradvist. Det svarer til at du pludselig vil squatte 30 kg og bagefter gå i spagat, uden at have styrket og smidiggjort din krop tilstrækkeligt..

Og derfor får den, for hvert spring, mere og mere brug for at vende sin krop omvendt, når den er landet og rytterens anholdniner, der jo ellers skal hjælpe med at samle hesten igen, bliver mødt med stor modstand, fordi hestens krop ikke kan svare på hendes anmodning.. Hvis der også tilføjes sving, eller små volter, bliver det endnu sværere for hesten, da vendingerne kræver mere vægt på bagparten og derfor gav det også god mening at denne hest var bedre til udendørsstævner (mere plads = større sving = mindre krav til bagparten og balancen) end til indendørsstævner (mindre plads = skarpere sving = større krav til bagpart og balance)

Løsningen

For at hjælpe denne hest, havde vi brug for at bringe dens funktion i grundridningen og dens funktion i springningen tættere sammen.

Det gjorde vi ud fra min analyse af dens krop og først og fremmest lavede vi en masse øvelser i grundridningen, der var målrettet designet til at guide hesten til at rekruttere netop de dele af dens krop, vi havde brug for at få gang i. Rytteren har i forvejen arbejdet meget indfølende med hesten og også lavet en del øvelser på staldgangen men altså uden helt at få sat gang i den ønskede rekruttering af hestens krop, så her justerede vi ind.

Samtidigt anbefalede jeg at springe nogle små spring næsten hver dag, fordi de små spring aktiverer denne hests krop de ønskede steder når den springer så teknisk korrekt. Jeg foreslog at lægge de små spring ind, som en helt almindelig del af den daglige træning, på linje med en versade eller andre øvelser. Så hvis traven eksempelvis manglede lidt løft, så kan hun bruge springet til at skabe aktivitet i kroppen og deraf få bedre løft i traven bagefter.

Det kan være en stor fordel også for at hjælpe hestens mentale forventning, at springene bare blandes ind i løbet af timen, så det ikke bliver en ”happening”, at først skal der varmes op og SÅ skal der springes, inden man skridter af.

I takt med at de små spring, hjælper hesten til en bedre funktion i kroppen i grundridningen, bliver det mere komfortabelt for hesten at springe og så begynder det at være tid til at introducere enkelte spring med lidt større højde på. Det er umuligt, at give en præcis anvisning på hvordan den gradvise opbygning skal foregå, for det afhænger helt af hvordan hestens krop tager i mod, men det der er allervigtigst er at aflæse hestens reaktioner og holde kravene indenfor den fysiske ramme hesten kan kapere.. Den traditionelle træning, hvor man tager til "springtræning" f.eks en gang om ugen og så springer en masse spring netop den dag, er for ensidig for hestens krop. Det er meget sundere for hesten, at blande springningen ind i den anden træning henover ugen, så hesten springer oftere, men ikke så mange spring hver gang og belastningen på hestens krop, således varieres.

For denne heste er der behov for en ret markant ændring, fordi den har koblet den mentale forventning om at soringning er ukomfortabelt for kroppen, så starten vil det typisk være sådan, at hvis hesten en gang har sprunget lidt ekstra til på en okser (måske hvis rytteren har ramt en ikke optimal afstand) så har den brug for en skridtpause i kroppen bagefter. Her gælder det for rytteren om at bevare tålmodigheden og forståelsen for, at det hesten har behov for, ikke er at lære at reagerer på rytterens hjælpere, men derimod at opbygge en fysik, der kan forvalte de opgaver den skal løse. Det tager tid, men det er muligt med en målrettet og fokuseret indsats.

Vil du med til foredrag på Vilhelmsborg om springhestens biomekanik?
Onsdag d. 7. november Læs mere HER

Læs også

Derfor får du (ikke) brug for skarpere bid

 

Stellasmolf

Share

Seneste Nyt

Gratis undervisning - til midtvejseksamen

Har du lyst til at være testrytter til midtvejseksamen på BBH søndag d. 21. juni 2020?

Vores testryttere er en stor og vigtigt del af eksamen og vi lover dig en spændende og lærerig dag. At være testrytter, og få undervisning af en af aspiranterne, foran vores censorer, giver en god mulighed for at få ny inspiration og "snuse lidt" til vores træningsprincipper.

Read more...

fb Følg Blue Berry Hill på Facebook

Kursus

3 dags træningslejr 2-4.marts 2018

Helt unik mulighed for 3 dages intensiv træning for dig og din hest her på BBH

I løbet af disse 3 dage, får du undervisning med din hest 2 x dagligt.
Både enelektioner og lektioner hvor I rider to sammen.

Hver ekvipages lektioner tilrettelægges individuelt og vi arbejder både fra jorden og i sadlen.

Lektionerne med hestene bindes sammen af kortere teorioplæg og vi kommer hele vejen rundt om både hestens læring, hestens krop, rytterens krop og din egen tilstand i træningen.

Der er mulighed for at få en opstillingslektion i longe, hvor du får mulighed for at fokusere 100 % på din egen krop.

Vi kan arbejde med alle elementer af god træning inkl jordarbejde, indlæring af sidebevægelser fra jorden/i sadlen, longering, bomarbejde fra jorden/i sadlen, gangartsforbedring, tilvænning, og så selvfølgelig grundridning, dressur og springning.

Du sætter rammerne og vi skræddersyer lektionerne til dig og hestens behov.

Dette er en fantastisk mulighed for at komme i dybden med de udfordringer du oplever i træningen, fordi vi har så mange lektioner tæt op ad hinanden. Hver lektion bygger videre på den forrige og derfor kan vi flytte hestene virkelig langt og fylde dig op med mange mange redskaber til at videreføre træningen.

Den samlede sum af læring overstiger langt, det indhold der er i dine egne lektioner, fordi du har muligheden for at følge med i de andres lektioner og der vil være mulighed for analyseopgaver, af balndt andet hestens bevægelse, når de andre rider/træner.
Det er virkelig sjældent at vi har åbne kurser af denne art så grib chancen nu og send os en tilmelding, med en beskrivelse af dine behov og ønskertiltræningen, på This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

PRAKTISKE INFORMATIONER

- Vi arbejder fra kl. 08.00 - 17.00 både fredag og lørdag,- og fra kl. 08.00 - 16.00 om søndagen, hvor vi har en grundig afrunding og målsætning for den fremtidige træning.
- Kurset afholdes her på BBH, Haugevej 13, 8620 i Kjellerup. Fredag - søndag 2. 4 marts. Mulighed for ankomst torsdag aften.
- Undervisningen varetages af Susan Kjærgård suppleret af en gæsteunderviser til opstillingslektioner- Der er mulighed for at overnatte på BBH i fælles sovesal under hele kurset med bad og toilet i stalden
- Der er boks og mulighed for fold for alle deltagere
- Deltagerne medbringer selv forplejning. Der er et køleskab og elkoger til rådighed

Prisen for hele kurset,
inkl boks, overnatning, materialer og lektioner 3.750 kr inkl. moms.

Der er kun plads til 8 deltagere og tilmelding er "først til mølle" :-)
Tilmelding på mail til This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Nyeste artikel

Sådan lærer hesten,- Forstærkning og straf

Adfærd opfører sig ligesom os mennesker. Den fortsætter kun sin opførsel hvis den "får noget ud af det".. Når en adfærd bliver forstærket, altså belønnet, vil den vokse. Hvis den ikke bliver forstærket, eller den endda bliver straffet, vil den mindskes. Det er værd at vide, når du arbejder med din hest, så du kan tilrettelægge træningen efter at forstærke den ønskede adfærd. Denne artikel fokuserer på hvordan forstærkning og straf fungerer og uddyber forskellene på det der kaldes positiv og negativ hhv forstærkning og straf.

Read more...