User Rating: 5 / 5

Star activeStar activeStar activeStar activeStar active
 

"Er et stødhegn positiv straf eller negativ forstærkning ? "

Sådan spurgte Stine, da hun havde været til mit foredrag hos Land og Fritid i Grenå forleden aften. Her havde jeg blandt andet gennemgået principperne omkring fortstærkning og straf, og efterfølgende fik jeg en skøn eftertænksom mail med uddybende spørgsmål. Stine skrev:

"Hej Susan
Jeg var i Grenå den anden dag og høre dit oplæg - super godt ! Men men, jeg kan simpelthen ikke forstå hvorfor negativ forstærkning og positiv straf ikke er to sider af samme sag. I alle tilfælde tilføjes jo et pres, som slippes når adfærden er ændret. Og i alle tilfælde er det vel fordi jeg ønsker mere af en adfærd og mindre af den jeg allerede bliver budt?
Er et stødhegn positiv straf eller negativ forstærkning ?

Du sagde noget med at positiv straf var til at fjerne en adfærd og negativ forstærkning var til at fremme en adfærd. I mit hovede kan jeg ikke se hvordan man kan fjerne en adfærd uden også at fremme en ny.

Jeg håber du læser dette som undren og bestemt ikke som kritik. Jeg har vendt mine tanker med et par veninder men synes ikke jeg bliver klogere. Så måske du har et rigtig godt skoleeksempel, som kan skære det ud i pap for mig :)
Vh Stine"

Kære Stine. 

Tak for dit super relevante spørgsmål. Vi arbejder en masse med netop dette på modul 1 på basisinstruktøruddannelsen, da det, i starten, kan være svært for mange at skelne og der er også gråzoner. Jeg oplever i praksis, at det virkelig øger effektiviteten i træningssetup, når man få denne forståelse helt ind under huden.

Først og fremmest, så er det vigtigt at huske på at "forstærkning" har til formål at ØGE frekvensen af en adfærd, mens "straf" har til formål at MINDSKE frekvensen af en adfærd. 
(Læs mere uddybende om forstærkning og straf HER)
Ved hjælp af veltimet straf, kan man mindske frekvensen af en adfærd også uden at det nødvendigvis øger frekvensen af en anden (specifik) adfærd. Et stødhegn, som du nævner, er positiv straf, fordi man tilføjer (+) noget, i dette tilfælde strøm, EFTER at hesten har udført den uønskede adfærd = rørt ved hegnet, for at mindske dens motivation for at røre det igen. Der er masser af andre slags adfærd hesten kan udføre i stedet for at røre hegnet, eks spise, løbe, rulle, gnubbe, pruste, ryste på hovedet osv osv, men der er ingen af disse former for adfærd, der bliver specifik forstærket ved at hesten fik stød på hegnet..

Et eksempel på anvendelsen af negativ forstærkning kan være en situation hvor du vil lære hesten at gå fremad for et blødt pisketap på bagparten. Her påfører du presset/påvirkningen FØR adfærden og bliver ved med at give påvirkningen, pisketap, indtil hesten går fremad og SÅ fjerner du presset (-) og på den måde har du ØGET hestenss motivation for at gå fremad næste gang du tapper. Det er forstærkning og træning af en meget specifik adfærd du gerne vil se, i modsætning til den positive straf fra stødhegnet, der samtidigt åbner for mange muligheder for en anden adfærd.

Pisken kan også anvendes til positiv straf ( det er ikke noget jeg anbefaler) hvis hesten eksempelvis refuserer foran springet og du tilføjer slag EFTER hesten har refuseret, for at mindske dens motivation for at refusere igen. Det mindsker måske hestens motivation for at refusere igen, men du har stadig ikke forstærket en ønsket adfærd og derfor er der risiko for at hesten vælger en anden uønsket adfærd, f.eks at løbe ved siden af springet næste gang du prøver at få den til at springe.

Dette er en stor risiko ved at benytte positiv straf i træningen. At hesten bliver forvirret - og utryg - fordi den ikke lærer hvad den GERNE må, og i stedet oplever pres for det den IKKE må.

Den mest effektive måde at få en adfærd til at forsvinde på, er ved at designe et træningsset up hvor hesten ikke får mulighed for at øve sig i den uønskede adfærd, og hvor man hele tiden tilbyder hesten en anden adfærd, som man kan forstærke den for. Det kan f.eks være at man tydeligt og målrettet forstærker sin hest for at stå stille, så den bliver dygtig til det i stedet for hele tiden at straffe og skælde den ud over at den flytter sig på de forkelrte tidspunkter. Man kan sige at "vade riundt-adfærd" uddør, når "stå stille-adfærd" bliver tydeligt forstærket. 

Opsummering.
Ved positiv straf, kommer presset/påvirkningen EFTER adfærden, for at mindske motivationen for at gentage adfærden og det er altså presset/påvirkningen der træner adfærden til at mindskes.

Ved negativ forstærkning kommer presset/påvirkningen FØR adfærden, for at udløse adfærden og så er det eftergiften der træner adfærden til at øges.

Forskellen på positiv straf og negativ fortærkning er, at straf fortæller hesten hvad den IKKE må, mens negativ forstærkning (eftergift) fortæller hesten hvad den GERNE må.

Læs også Grundforudsætninger for god BBH træning

Share

Seneste Nyt

Gratis undervisning - til midtvejseksamen

Har du lyst til at være testrytter til midtvejseksamen på BBH søndag d. 21. juni 2020?

Vores testryttere er en stor og vigtigt del af eksamen og vi lover dig en spændende og lærerig dag. At være testrytter, og få undervisning af en af aspiranterne, foran vores censorer, giver en god mulighed for at få ny inspiration og "snuse lidt" til vores træningsprincipper.

Read more...

fb Følg Blue Berry Hill på Facebook

Kursus

3 dags træningslejr 2-4.marts 2018

Helt unik mulighed for 3 dages intensiv træning for dig og din hest her på BBH

I løbet af disse 3 dage, får du undervisning med din hest 2 x dagligt.
Både enelektioner og lektioner hvor I rider to sammen.

Hver ekvipages lektioner tilrettelægges individuelt og vi arbejder både fra jorden og i sadlen.

Lektionerne med hestene bindes sammen af kortere teorioplæg og vi kommer hele vejen rundt om både hestens læring, hestens krop, rytterens krop og din egen tilstand i træningen.

Der er mulighed for at få en opstillingslektion i longe, hvor du får mulighed for at fokusere 100 % på din egen krop.

Vi kan arbejde med alle elementer af god træning inkl jordarbejde, indlæring af sidebevægelser fra jorden/i sadlen, longering, bomarbejde fra jorden/i sadlen, gangartsforbedring, tilvænning, og så selvfølgelig grundridning, dressur og springning.

Du sætter rammerne og vi skræddersyer lektionerne til dig og hestens behov.

Dette er en fantastisk mulighed for at komme i dybden med de udfordringer du oplever i træningen, fordi vi har så mange lektioner tæt op ad hinanden. Hver lektion bygger videre på den forrige og derfor kan vi flytte hestene virkelig langt og fylde dig op med mange mange redskaber til at videreføre træningen.

Den samlede sum af læring overstiger langt, det indhold der er i dine egne lektioner, fordi du har muligheden for at følge med i de andres lektioner og der vil være mulighed for analyseopgaver, af balndt andet hestens bevægelse, når de andre rider/træner.
Det er virkelig sjældent at vi har åbne kurser af denne art så grib chancen nu og send os en tilmelding, med en beskrivelse af dine behov og ønskertiltræningen, på This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

PRAKTISKE INFORMATIONER

- Vi arbejder fra kl. 08.00 - 17.00 både fredag og lørdag,- og fra kl. 08.00 - 16.00 om søndagen, hvor vi har en grundig afrunding og målsætning for den fremtidige træning.
- Kurset afholdes her på BBH, Haugevej 13, 8620 i Kjellerup. Fredag - søndag 2. 4 marts. Mulighed for ankomst torsdag aften.
- Undervisningen varetages af Susan Kjærgård suppleret af en gæsteunderviser til opstillingslektioner- Der er mulighed for at overnatte på BBH i fælles sovesal under hele kurset med bad og toilet i stalden
- Der er boks og mulighed for fold for alle deltagere
- Deltagerne medbringer selv forplejning. Der er et køleskab og elkoger til rådighed

Prisen for hele kurset,
inkl boks, overnatning, materialer og lektioner 3.750 kr inkl. moms.

Der er kun plads til 8 deltagere og tilmelding er "først til mølle" :-)
Tilmelding på mail til This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Nyeste artikel

Sådan lærer hesten,- Forstærkning og straf

Adfærd opfører sig ligesom os mennesker. Den fortsætter kun sin opførsel hvis den "får noget ud af det".. Når en adfærd bliver forstærket, altså belønnet, vil den vokse. Hvis den ikke bliver forstærket, eller den endda bliver straffet, vil den mindskes. Det er værd at vide, når du arbejder med din hest, så du kan tilrettelægge træningen efter at forstærke den ønskede adfærd. Denne artikel fokuserer på hvordan forstærkning og straf fungerer og uddyber forskellene på det der kaldes positiv og negativ hhv forstærkning og straf.

Read more...