Min hest er bange for biddet
En rytter har en 10 årig vallak som de sidste par år har stået stille efter en uheldig og voldsom episode med biddet, der resulterede i et stort sår i munden.
Han er efterfølgende blevet tjekket i munden, som er hele fint, men episoden sidder så hårdt i ham, at selvom han har haft rytterfri i 2 år, så panikker han stadig når man rører tøjlen.
Rytteren vil gerne kunne ride ham igen og en af vores basisinstruktører, Sahra Vallentin Mørk, har skrevet en vejledning til rytteren, om hvordan hun kan træne hesten, først uden bid og så gradvist føre signalerne tilbage til biddet.
Sahra skriver: "
Hej Tinne.
Tak for at skrive til os med dit problem.
Sikke en uheldig episode I var ude for, og godt at du var opmærksom på det, så du kunne få det stoppet.
Det er helt forståeligt at han er nervøs på tøjlen nu. For at løse problemet vil jeg anbefale dig at tage presset fra biddet helt væk i et stykke tid. Jeg syntes du skal starte med at ride ham kun i grimen og så udelukkende bruge den til at styre ham. Når han er tryg ved det, kan du sætte trensen på igen og have en grime under. Her har du stadig tøjlerne i grimen, og kan på den måde ride ham rundt med bid i, uden at han får et pres i biddet. Dette ville jeg gøre et stykke tid indtil han er helt rolig og tryg ved at blive redet med bid i munden, selvom tøjlerne stadig sidder i grimen.
Derefter syntes jeg, at du skal sætte et sæt tøjler i biddet også, sådan at du har to sæt tøjler når du rider. Det næste du så gør er, at ride rundt og styre med tøjlerne i grimen, og ligeså stille vende ham til at få pres i biddet igen. Her er det vigtigt at du går stille og roligt frem. Start med at se hvordan han tager det med at have tøjler i biddet først, og hvis han har det fint med det, kan du have tøjlerne, der sidder i biddet, længere end dem, der sidder i grimen. På den måde får han en lille smule bevægelse i biddet, uden at det bliver det pres han før hen har koblet til at blive hevet i munden. Efter et stykke tid kan du ligeså stille korte tøjlerne mere og mere, indtil du kan have tøjlerne, der sidder i biddet, ligeså korte som de tøjler der sidder i grimen.
For at din hest skal blive let på biddet og tryg ved det, er din vigtigste opgave, at belønne ham hver gang han giver den korrekte respons på biddet. Dette gælder også når du lærer ham at blive styret i grimen til at starte med. For at belønne ham er det vigtigt, at ligeså snart han giver den ønskede respons (f.eks. stop ved pres i tøjlen) så giver du efter på tøjlen. Det er vigtigt at eftergiften kommer lige efter din hest har svaret rigtigt, da det er presset der motiverer ham til en adfærd, men eftergiften der belønner ham for adfærden. Når man er opmærksom på det bliver det mere klart for hesten, hvad han gjorde rigtigt, og hvordan han blev bedt om det.
Ved at gøre det på denne måde, lærer du ham stille og roligt at blive tryg ved biddet igen sådan at du kan ride ham let og blødt uden ubehag – eller forventning om ubehag i munden.
Jeg ønsker dig al mulig held og lykke med din træning.
Mvh. Sahra Vallentin Mørk.
Læs også: Derfor får du ikke brug for skarpere bid