User Rating: 0 / 5

Star inactiveStar inactiveStar inactiveStar inactiveStar inactive
 

En rytter har en 10 årig vallak som de sidste par år har stået stille efter en uheldig og voldsom episode med biddet, der resulterede i et stort sår i munden.
Han er efterfølgende blevet tjekket i munden, som er hele fint, men episoden sidder så hårdt i ham, at selvom han har haft rytterfri i 2 år, så panikker han stadig når man rører tøjlen.

Rytteren vil gerne kunne ride ham igen og en af vores basisinstruktører, Sahra Vallentin Mørk, har skrevet en vejledning til rytteren, om hvordan hun kan træne hesten, først uden bid og så gradvist føre signalerne tilbage til biddet.

Sahra skriver: "

Hej Tinne.
Tak for at skrive til os med dit problem.
Sikke en uheldig episode I var ude for, og godt at du var opmærksom på det, så du kunne få det stoppet.
Det er helt forståeligt at han er nervøs på tøjlen nu. For at løse problemet vil jeg anbefale dig at tage presset fra biddet helt væk i et stykke tid. Jeg syntes du skal starte med at ride ham kun i grimen og så udelukkende bruge den til at styre ham. Når han er tryg ved det, kan du sætte trensen på igen og have en grime under. Her har du stadig tøjlerne i grimen, og kan på den måde ride ham rundt med bid i, uden at han får et pres i biddet. Dette ville jeg gøre et stykke tid indtil han er helt rolig og tryg ved at blive redet med bid i munden, selvom tøjlerne stadig sidder i grimen.

Derefter syntes jeg, at du skal sætte et sæt tøjler i biddet også, sådan at du har to sæt tøjler når du rider. Det næste du så gør er, at ride rundt og styre med tøjlerne i grimen, og ligeså stille vende ham til at få pres i biddet igen. Her er det vigtigt at du går stille og roligt frem. Start med at se hvordan han tager det med at have tøjler i biddet først, og hvis han har det fint med det, kan du have tøjlerne, der sidder i biddet, længere end dem, der sidder i grimen. På den måde får han en lille smule bevægelse i biddet, uden at det bliver det pres han før hen har koblet til at blive hevet i munden. Efter et stykke tid kan du ligeså stille korte tøjlerne mere og mere, indtil du kan have tøjlerne, der sidder i biddet, ligeså korte som de tøjler der sidder i grimen.


For at din hest skal blive let på biddet og tryg ved det, er din vigtigste opgave, at belønne ham hver gang han giver den korrekte respons på biddet. Dette gælder også når du lærer ham at blive styret i grimen til at starte med. For at belønne ham er det vigtigt, at ligeså snart han giver den ønskede respons (f.eks. stop ved pres i tøjlen) så giver du efter på tøjlen. Det er vigtigt at eftergiften kommer lige efter din hest har svaret rigtigt, da det er presset der motiverer ham til en adfærd, men eftergiften der belønner ham for adfærden. Når man er opmærksom på det bliver det mere klart for hesten, hvad han gjorde rigtigt, og hvordan han blev bedt om det.


Ved at gøre det på denne måde, lærer du ham stille og roligt at blive tryg ved biddet igen sådan at du kan ride ham let og blødt uden ubehag – eller forventning om ubehag i munden.
Jeg ønsker dig al mulig held og lykke med din træning.

Mvh. Sahra Vallentin Mørk.

Læs også: Derfor får du ikke brug for skarpere bid

Share

Seneste Nyt

Gratis undervisning - til midtvejseksamen

Har du lyst til at være testrytter til midtvejseksamen på BBH søndag d. 21. juni 2020?

Vores testryttere er en stor og vigtigt del af eksamen og vi lover dig en spændende og lærerig dag. At være testrytter, og få undervisning af en af aspiranterne, foran vores censorer, giver en god mulighed for at få ny inspiration og "snuse lidt" til vores træningsprincipper.

Read more...

fb Følg Blue Berry Hill på Facebook

Kursus

3 dags træningslejr 2-4.marts 2018

Helt unik mulighed for 3 dages intensiv træning for dig og din hest her på BBH

I løbet af disse 3 dage, får du undervisning med din hest 2 x dagligt.
Både enelektioner og lektioner hvor I rider to sammen.

Hver ekvipages lektioner tilrettelægges individuelt og vi arbejder både fra jorden og i sadlen.

Lektionerne med hestene bindes sammen af kortere teorioplæg og vi kommer hele vejen rundt om både hestens læring, hestens krop, rytterens krop og din egen tilstand i træningen.

Der er mulighed for at få en opstillingslektion i longe, hvor du får mulighed for at fokusere 100 % på din egen krop.

Vi kan arbejde med alle elementer af god træning inkl jordarbejde, indlæring af sidebevægelser fra jorden/i sadlen, longering, bomarbejde fra jorden/i sadlen, gangartsforbedring, tilvænning, og så selvfølgelig grundridning, dressur og springning.

Du sætter rammerne og vi skræddersyer lektionerne til dig og hestens behov.

Dette er en fantastisk mulighed for at komme i dybden med de udfordringer du oplever i træningen, fordi vi har så mange lektioner tæt op ad hinanden. Hver lektion bygger videre på den forrige og derfor kan vi flytte hestene virkelig langt og fylde dig op med mange mange redskaber til at videreføre træningen.

Den samlede sum af læring overstiger langt, det indhold der er i dine egne lektioner, fordi du har muligheden for at følge med i de andres lektioner og der vil være mulighed for analyseopgaver, af balndt andet hestens bevægelse, når de andre rider/træner.
Det er virkelig sjældent at vi har åbne kurser af denne art så grib chancen nu og send os en tilmelding, med en beskrivelse af dine behov og ønskertiltræningen, på This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

PRAKTISKE INFORMATIONER

- Vi arbejder fra kl. 08.00 - 17.00 både fredag og lørdag,- og fra kl. 08.00 - 16.00 om søndagen, hvor vi har en grundig afrunding og målsætning for den fremtidige træning.
- Kurset afholdes her på BBH, Haugevej 13, 8620 i Kjellerup. Fredag - søndag 2. 4 marts. Mulighed for ankomst torsdag aften.
- Undervisningen varetages af Susan Kjærgård suppleret af en gæsteunderviser til opstillingslektioner- Der er mulighed for at overnatte på BBH i fælles sovesal under hele kurset med bad og toilet i stalden
- Der er boks og mulighed for fold for alle deltagere
- Deltagerne medbringer selv forplejning. Der er et køleskab og elkoger til rådighed

Prisen for hele kurset,
inkl boks, overnatning, materialer og lektioner 3.750 kr inkl. moms.

Der er kun plads til 8 deltagere og tilmelding er "først til mølle" :-)
Tilmelding på mail til This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Nyeste artikel

Sådan lærer hesten,- Forstærkning og straf

Adfærd opfører sig ligesom os mennesker. Den fortsætter kun sin opførsel hvis den "får noget ud af det".. Når en adfærd bliver forstærket, altså belønnet, vil den vokse. Hvis den ikke bliver forstærket, eller den endda bliver straffet, vil den mindskes. Det er værd at vide, når du arbejder med din hest, så du kan tilrettelægge træningen efter at forstærke den ønskede adfærd. Denne artikel fokuserer på hvordan forstærkning og straf fungerer og uddyber forskellene på det der kaldes positiv og negativ hhv forstærkning og straf.

Read more...