User Rating: 5 / 5

Star activeStar activeStar activeStar activeStar active
 

Rigtig mange heste har problemer med separationsangst, altså at blive alene/blive adskilt fra andre heste eller en betemt anden hest. Det er meget naturligt for hestene er flokdyr og i naturen danner de relationer, som varer hele livet. Så når hestene er underlagt vores beslutninger i forhold til hvor de skal bo og hvilke andre heste de har mulighed for at være sammen med, så er der nogel heste som klarer det bedre end andre og nogle heste, som har brug for en masse træning for at blive trygge ved adskillelsen.

Da aspiranterne på basisinstruktøruddannelsen skulle aflevere deres sidste opgave inden den afsluttende eksamen, åbnede vi for muligheden for at I kunne skrive på vores facebookside, hvis I havde et træningsproblem I ønskede hjælp til. Det var der mange som gjorde og en af dem, var Amalie, som har en udfordring med to hopper, der ikke kan adskilles.

Amalie skrev: "Jeg har 2 hopper som er MEGET afhængige af hinanden, og det er umuligt at skille dem ad, uden at den hest som bliver tilbage, flipper fuldstændigt ud og skumsveder indtil de er sammen igen, selvom man kun lige går ud på den anden side af hegnet?
Hvordan løser jeg det?"

Amalie fik et langt svar fra BBH Basisinstruktør Randi Frost, som skrev følgende:
"

Hej Amalie
Det er rigtig godt at du er opmærksom på dine hopper, og at du ønsker at mindske deres stress ved at forlade hinanden. Og det kan heldigvis trænes, med de rigtige redskaber, tid og tålmodighed.
Der er flere mulige teknikker til at træne problemet. Jeg vil foreslå at du bruger gradvis tilvænning og en masse godbidder. Da det er den hest der bliver tilbage der har det sværest vil det være den du skal fokusere din træning på. Det er meget vigtigt at fokusere din indsats her, da det er sværere at blive forladt end at være den der går.


Øvelsen går ud på at du gradvis skal øge afstanden og tidsrummet hvor hopperne er væk fra hinanden. Det allervigtigste er at du holder afstanden og tiden nede på et punkt hvor den efterladtes stress er lavt, og at du først øger afstand/tidsrum når den efterladte hest er rolige. Det betyder også at du i den periode hvor du træner altid tænker på målet, og på at begge heste kun får gode oplevelser i forbindelse med at øge afstanden til hinanden.


Du kan forestille dig øvelsen som en trappe, hvor det laveste trin er, at de stadig er på samme fold, men bliver holdt et stykke fra hinanden (fx den hest der skal gå holdes ved ledet, og den der skal blive længere inde på folden). Her er opgaven at belønne den efterladte hest (selvom de stadig er på folden ved hestene godt hvem der er på vej ud) med godbidder når denne står roligt og afslappet. Godbidderne vil både fortælle hesten at ”rolig/afslappet”- adfærd er rigtigt, og få den til at slappe yderligere af. Du kan evt. bede den om at udføre en øvelse den kender (fx bak eller ottetaller i skridt) for at hjælpe den med at være fokuseret og afslappet. Øvelser hvor den skal gå lidt, men stadig være afslappet vil være de bedste til formålet.


Når hesten kan være på trin ét og være rolig er den klar til at gå videre til trin to. Hvor svært trin to kan være i forhold til trin ét afhænger af hesten. Hvis hesten reagerer meget voldsomt når du øger sværhedsgraden må du gå tilbage til trin ét og så øge sværhedsgraden mindre næste gang den er klar til at gå til trin to.


Trin ét er altså at begge heste er på folden med så kort afstand at den efterladtes stress er lavt, men at de ved at de er ved at blive skilt. Trin to er så at den ene hest er henne ved ledet. Her holder du igen træningen til at den hest der skal forlades er rolig. Trin tre er nu at begge heste stadig er på folden, men at ledet er åben. Trin fire kan være at den hest der skal gå er på vej ud af ledet. Trin fem er så at den hest der skal gå er på den anden side af ledet, mens ledet stadig er åbent og i trin seks lukkes ledet. På den måde kan du forme øvelsen så du hele tiden øger sværhedsgraden en lille smule for den efterladte hest, samtidig med at den har muligheden for at blive tryg ved det nye trin.


Det vigtigste i din træning er at dele oplevelsen op i små trin, og hele tiden sørge for at det nye trin kun lige nøjagtig er så svært at den efterladte hest kan falde til ro igen. Det tager tid og tålmodighed, men det kan lade sig gøre. Og når du har trænet begge heste efter denne fremgangsmåde vil du have hjulpet dem til et roligere liv, hvor du kan nyde at arbejde med dem individuelt. God fornøjelse med træningen. :-)


Venlig hilsen Randi"

Share

Seneste Nyt

Gratis undervisning - til midtvejseksamen

Har du lyst til at være testrytter til midtvejseksamen på BBH søndag d. 21. juni 2020?

Vores testryttere er en stor og vigtigt del af eksamen og vi lover dig en spændende og lærerig dag. At være testrytter, og få undervisning af en af aspiranterne, foran vores censorer, giver en god mulighed for at få ny inspiration og "snuse lidt" til vores træningsprincipper.

Read more...

fb Følg Blue Berry Hill på Facebook

Kursus

3 dags træningslejr 2-4.marts 2018

Helt unik mulighed for 3 dages intensiv træning for dig og din hest her på BBH

I løbet af disse 3 dage, får du undervisning med din hest 2 x dagligt.
Både enelektioner og lektioner hvor I rider to sammen.

Hver ekvipages lektioner tilrettelægges individuelt og vi arbejder både fra jorden og i sadlen.

Lektionerne med hestene bindes sammen af kortere teorioplæg og vi kommer hele vejen rundt om både hestens læring, hestens krop, rytterens krop og din egen tilstand i træningen.

Der er mulighed for at få en opstillingslektion i longe, hvor du får mulighed for at fokusere 100 % på din egen krop.

Vi kan arbejde med alle elementer af god træning inkl jordarbejde, indlæring af sidebevægelser fra jorden/i sadlen, longering, bomarbejde fra jorden/i sadlen, gangartsforbedring, tilvænning, og så selvfølgelig grundridning, dressur og springning.

Du sætter rammerne og vi skræddersyer lektionerne til dig og hestens behov.

Dette er en fantastisk mulighed for at komme i dybden med de udfordringer du oplever i træningen, fordi vi har så mange lektioner tæt op ad hinanden. Hver lektion bygger videre på den forrige og derfor kan vi flytte hestene virkelig langt og fylde dig op med mange mange redskaber til at videreføre træningen.

Den samlede sum af læring overstiger langt, det indhold der er i dine egne lektioner, fordi du har muligheden for at følge med i de andres lektioner og der vil være mulighed for analyseopgaver, af balndt andet hestens bevægelse, når de andre rider/træner.
Det er virkelig sjældent at vi har åbne kurser af denne art så grib chancen nu og send os en tilmelding, med en beskrivelse af dine behov og ønskertiltræningen, på This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

PRAKTISKE INFORMATIONER

- Vi arbejder fra kl. 08.00 - 17.00 både fredag og lørdag,- og fra kl. 08.00 - 16.00 om søndagen, hvor vi har en grundig afrunding og målsætning for den fremtidige træning.
- Kurset afholdes her på BBH, Haugevej 13, 8620 i Kjellerup. Fredag - søndag 2. 4 marts. Mulighed for ankomst torsdag aften.
- Undervisningen varetages af Susan Kjærgård suppleret af en gæsteunderviser til opstillingslektioner- Der er mulighed for at overnatte på BBH i fælles sovesal under hele kurset med bad og toilet i stalden
- Der er boks og mulighed for fold for alle deltagere
- Deltagerne medbringer selv forplejning. Der er et køleskab og elkoger til rådighed

Prisen for hele kurset,
inkl boks, overnatning, materialer og lektioner 3.750 kr inkl. moms.

Der er kun plads til 8 deltagere og tilmelding er "først til mølle" :-)
Tilmelding på mail til This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Nyeste artikel

Sådan lærer hesten,- Forstærkning og straf

Adfærd opfører sig ligesom os mennesker. Den fortsætter kun sin opførsel hvis den "får noget ud af det".. Når en adfærd bliver forstærket, altså belønnet, vil den vokse. Hvis den ikke bliver forstærket, eller den endda bliver straffet, vil den mindskes. Det er værd at vide, når du arbejder med din hest, så du kan tilrettelægge træningen efter at forstærke den ønskede adfærd. Denne artikel fokuserer på hvordan forstærkning og straf fungerer og uddyber forskellene på det der kaldes positiv og negativ hhv forstærkning og straf.

Read more...