User Rating: 1 / 5

Star activeStar inactiveStar inactiveStar inactiveStar inactive
 

Da aspiranterne på basisinstruktøruddannelsen skulle aflevere deres sidste opgave inden den afsluttende eksamen, åbnede vi for muligheden for at I kunne skrive på vores facebookside, hvis I havde et træningsproblem I ønskede hjælp til. Det var der mange som gjorde!

En af dem, var Doris Vestergaard, som beskrev sit problem med Venus, som er en Amerikansk Traver og som er meget sensitiv. Hun har tidligere været professionel travhest i mange år inden hun kom til Doris og er stadigvæk ualmindelig svær at holde nede i tempo i trav. Hun starter altid med at tølte! Og hun hopper/kickstarter i overgangen til trav fordi hun vil fremad. Doris skriver: "Jeg øver alt det jeg kan men ville super gerne lære meget mere om hvordan Venus og jeg bliver enige om farten :-) Hun er ekstrem sensitiv i signal-forståelsen, hvilket betyder at jeg overhovedet ikke må bruge mine ben. Det har hun temmelig sikkert aldrig lært, da hun kun har gået med sulky. Hun er også ekstrem sensitiv og lynende hurtig når signalerne kommer fra tøjlen, så jeg gør garanteret en masse forkert Håber Venus og jeg får en chance til, for hun er mit livs centrum <3 "

Dengang aspirant, nu BBH Basisinstruktør Tine Ulrichsen, har skrevet et svar til Doris, med masser af gode råd til træningen.
Det er vigtigt at huske, at man altid skal tage udgangspunkt i, om hesten er fri for smerter og at dens udstyr er tilpasset. Svaret her tager udgangspunkt i den læringsmæssige del af træningen.

"Kære Doris

Først og fremmest mange tak for dit bidrag til brevkassen.

Jeg er BBH basisinstruktør og mit hovedformål med uddannelsen er, at kunne være med til at skabe og bevare rideglæden hos både hest og rytter. De udfordringer du beskriver giver god mening, racen taget i betragtning, og handler derfor ikke om, at du gør noget forkert.

Som du selv er inde på, er det vigtigt, at hesten forstår de signaler der gives, og lærer at reagere korrekt. En sensitiv hest som Venus kan let stresse, hvis den ikke forstår signalerne og hvad du ønsker af den. Jeg vil derfor anbefale, at du starter fra jorden med at træne start og stop via lydsignaler. På den måde er det lettere for Venus’ krop at finde balancen. Gode indlærte lydsignaler har den fordel, at de kan bruges fra afstand samt fra sadlen, og er en god hjælp når hesten skal lære at forstå de fysiske signaler, som kommer fra ben og tøjle.

Når Venus har en god forståelse for start og stop, både via lyd og fysiske signaler, vil det blive nemmere at styre tempoet i alle gangarter og dermed også undgå den urene travtakt.

Start med at træne signalerne tæt på hende, så du kan være præcis og tydelig. Jeg har super god erfaring med at bruge godbidder som belønning, da det motiverer de fleste heste til at være med på træningen.

Lydsignaler:
Hvis du ikke allerede har defineret nogle lyde, som betyder frem og stop, skal du vælge nogle, som du fremover bruger konsekvent i din træning. Det er vigtigt at lydende kun har én betydning, og at de er lette at kende forskel på. Lyden for stands kan med fordel være en blød og rolig lyd med lange vokaler.

Start signal:
Brug din frem-lyd efterfulgt af et blødt træk fremad i tovet. Du holder presset i tovet indtil hesten tager et skridt fremad, hvorefter du slipper presset (belønning) og giver den en godbid (belønning igen). Reagerer den ikke umiddelbart på trækket i tovet, skruer du op for intensiteten indtil den går frem. Her kan der også suppleres med berøring på bagparten.

Stop signal:
Samme fremgangsmåde blot med din stop-lyd og et træk bagud i tovet. Ved stop er der ofte brug for at belønne på ”halvvejen” idet der kan være langt (for hesten) fra skridt til fuldt stop. Dvs. du belønner et par gange når blot den sænker farten, så den ved, at den svarer korrekt.

Det er vigtigt, at det signal man gerne vil have hesten til at reagere på kommer først. Dvs. når vi her gerne vil installere et lydsignal, så skal lyden komme før trækket i tovet. Jo mere præcis du er med lyd, træk og belønning, jo bedre virker træningen.

Når hesten har forståelse for signalerne kan du stille og roligt øge afstanden mellem dig og hesten, indtil det f.eks. virker ude på volten i en longe.

Når du føler dig tryg ved Venus’ forståelse for signalerne, kan du fortsætte træningen fra sadlen. Når du rider er det tøjler og ben som hesten skal reagere på, og derfor byttes der nu rundt på signalernes række følge.
Et frem vil nu foregå med et helt blødt klem med benene efterfulgt at frem-lyden som den kender. Idet vi her forventer en kraftigere reaktion end vi ønsker, skal det bløde signal belønnes med det samme du fornemmer, at hestens krop reagerer fremad. Belønningen for fremdrift er frihed fra signalet, som her er presset fra dine ben.
Stop trænes efter samme opskrift.. Ultra blødt kram om tøjlen efterfulgt af stop-lyden og belønning så snart hesten bremser.
Når du har lydsignalerne med i ridningen har du netop muligheden for at give mikroskopiske signaler med ben og tøjle og du kan kombinere det ukendte med lydsignalerne, som hesten kender, og dermed mindske stress.

Til at begynde med er det lidt af en kunst at time signaler, belønning mm. Husk blot, at du altid har mulighed for at dele træningen op i mindre bidder, indtil du finder det niveau der passer til jer.

Du skal igen have ros for din henvendelse, og når du er blevet fortrolig med træningsprincipperne er jeg sikker på, at i får helt styr på både tempo og gangarter.

Jeg er til rådighed hvis du har opfølgende spørgsmål eller behov for sparring ifm. træningen.

Rigtig god fornøjelse :-) "

Husk vores træningslejr i uge 30, hvis du har lyst til 5 dages intensiv læring og træning i et trygt og udviklende miljø


Share

Seneste Nyt

Gratis undervisning - til midtvejseksamen

Har du lyst til at være testrytter til midtvejseksamen på BBH søndag d. 21. juni 2020?

Vores testryttere er en stor og vigtigt del af eksamen og vi lover dig en spændende og lærerig dag. At være testrytter, og få undervisning af en af aspiranterne, foran vores censorer, giver en god mulighed for at få ny inspiration og "snuse lidt" til vores træningsprincipper.

Read more...

fb Følg Blue Berry Hill på Facebook

Kursus

3 dags træningslejr 2-4.marts 2018

Helt unik mulighed for 3 dages intensiv træning for dig og din hest her på BBH

I løbet af disse 3 dage, får du undervisning med din hest 2 x dagligt.
Både enelektioner og lektioner hvor I rider to sammen.

Hver ekvipages lektioner tilrettelægges individuelt og vi arbejder både fra jorden og i sadlen.

Lektionerne med hestene bindes sammen af kortere teorioplæg og vi kommer hele vejen rundt om både hestens læring, hestens krop, rytterens krop og din egen tilstand i træningen.

Der er mulighed for at få en opstillingslektion i longe, hvor du får mulighed for at fokusere 100 % på din egen krop.

Vi kan arbejde med alle elementer af god træning inkl jordarbejde, indlæring af sidebevægelser fra jorden/i sadlen, longering, bomarbejde fra jorden/i sadlen, gangartsforbedring, tilvænning, og så selvfølgelig grundridning, dressur og springning.

Du sætter rammerne og vi skræddersyer lektionerne til dig og hestens behov.

Dette er en fantastisk mulighed for at komme i dybden med de udfordringer du oplever i træningen, fordi vi har så mange lektioner tæt op ad hinanden. Hver lektion bygger videre på den forrige og derfor kan vi flytte hestene virkelig langt og fylde dig op med mange mange redskaber til at videreføre træningen.

Den samlede sum af læring overstiger langt, det indhold der er i dine egne lektioner, fordi du har muligheden for at følge med i de andres lektioner og der vil være mulighed for analyseopgaver, af balndt andet hestens bevægelse, når de andre rider/træner.
Det er virkelig sjældent at vi har åbne kurser af denne art så grib chancen nu og send os en tilmelding, med en beskrivelse af dine behov og ønskertiltræningen, på This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

PRAKTISKE INFORMATIONER

- Vi arbejder fra kl. 08.00 - 17.00 både fredag og lørdag,- og fra kl. 08.00 - 16.00 om søndagen, hvor vi har en grundig afrunding og målsætning for den fremtidige træning.
- Kurset afholdes her på BBH, Haugevej 13, 8620 i Kjellerup. Fredag - søndag 2. 4 marts. Mulighed for ankomst torsdag aften.
- Undervisningen varetages af Susan Kjærgård suppleret af en gæsteunderviser til opstillingslektioner- Der er mulighed for at overnatte på BBH i fælles sovesal under hele kurset med bad og toilet i stalden
- Der er boks og mulighed for fold for alle deltagere
- Deltagerne medbringer selv forplejning. Der er et køleskab og elkoger til rådighed

Prisen for hele kurset,
inkl boks, overnatning, materialer og lektioner 3.750 kr inkl. moms.

Der er kun plads til 8 deltagere og tilmelding er "først til mølle" :-)
Tilmelding på mail til This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Nyeste artikel

Sådan lærer hesten,- Forstærkning og straf

Adfærd opfører sig ligesom os mennesker. Den fortsætter kun sin opførsel hvis den "får noget ud af det".. Når en adfærd bliver forstærket, altså belønnet, vil den vokse. Hvis den ikke bliver forstærket, eller den endda bliver straffet, vil den mindskes. Det er værd at vide, når du arbejder med din hest, så du kan tilrettelægge træningen efter at forstærke den ønskede adfærd. Denne artikel fokuserer på hvordan forstærkning og straf fungerer og uddyber forskellene på det der kaldes positiv og negativ hhv forstærkning og straf.

Read more...