User Rating: 5 / 5

Star activeStar activeStar activeStar activeStar active
 

Hvis din hest er død, så stå af den!

Sådan sagde foredragsholder og vanebryder Torben Wiese, en gang til et foredrag jeg var til.
Det lyder dramatisk, men udsagnet er en metafor, der dækker over, at hvis det du gør ikke virker, så skal du gøre noget andet.... Hvis det du gør ikke virker,- så skal du gøre noget andet!!

Sådan er det også når vi taler om hestetræning. Jeg oplever ofte ryttere, der sidder fast i en frustrations spiral med deres hest og kommer til at gøre det samme igen og igen.. Eller ryttere der tidligere har haft succes med én træningsøvelse på en hest og så forsøger at få den til at virke på alle de andre heste de møder,- måske uden succes.
Når jeg underviser de kommende basisinstruktører, er noget af det jeg siger oftest, "Spørg hesten! Den skal nok fortælle jer om det I er i gang med er rigtigt". Det handler ikke om at have et fast træningsSYSTEM, men om at forstå principperne bag funktionen af hestens hjerne og hestens krop, for derved at designe det bedst mulige træningssetup for den enkelte hest/ekvipage.

Jeg vil give et eksempel.

Jeg underviser en dame, som havde en ganske sensibel unghest, der var frygtsom for de fleste ting i dens miljø. Det gjorde det lidt besværligt at ride, når hesten hele tiden tøvede med at nærme sig hjørnerne, ting på barrieren, blomster ved hegnet osv. Rytteren havde prøve at drive hesten frem, hver gang den stoppede op og tøvede, men det blev ikke rigtig bedre.. Måske blev det i virkeligheden værre og værre..

Jeg tror, at der skete det, at hesten koblede sin utryghed sammen med ubehaget ved at blive drevet kraftigt på og derfor blev den mere stresset og heraf endnu mere skeptisk overfor ting der så farlige ud i miljøet. Den koblede farlig ting = fysisk ubehag = så meget desto mere grund til at være på vagt.
Derfor designede vi et træningssetup, hvor rytteren lod hesten komme ned i tempo, når den så noget der gjorde den utryg, for at give den tid til at registrere og måske endda undersøge det 'farlige'. I en periode tilførte vi også en godbid, hvis den gik hen i nærheden af det 'farlige'. Efter nogle træningsgange, begyndte hesten at forbinde de 'farlige' objekter med foder og dens frygt aftog og den blev lettere og lettere at ride. Til slut var problemet væk.


Omkring 1 år efter, kom den samme rytter til mig med en af sine andre heste. Den havde ligeledes problemer med at den skulle kigge på alle ting i miljøet når hun skulle ride. Hun havde prøvet den samme fremgangsmåde, som vi havde trænet med den anden hest, men hun syntes at det faktisk blev værre og værre. Denne hest var ikke så frygtsom som den første hest,- den var faktisk lidt mere til den "dovne" side, så rytteren kunne ikke helt forstå hvorfor den blev mere og mere opmærksom på flere og flere ting..


Det viste sig at denne hest ikke var særligt motiveret for bevægelse og derfor nød at holde pause!
(måske har du allerede gennemskuet pointen nu?)


Fordi hesten oplevede pauser som en stor belønning og den havde opdaget, at den fik tildelt en pause og måske endda en ekstra belønning i form af en godbid, blev den mere og mere motiveret for at udføre "kigge adfærden". Da rytteren så ændrede sit setup til at drive hesten videre frem og vende tilbage til det de var i gang med, når den kiggede på ting, aftog adfærden ganske hurtigt, fordi hesten ikke længere følte sig belønnet.

Samme adfærd, men to vidt forskellige løsningsmodeller tilpasset den enkelte hest. Jo bedre vi bliver til at lade hesten fortælle os om træningen virker, desto større en chancen for at vi ikke forsøger "at ride en død hest"..

Share

Seneste Nyt

Gratis undervisning - til midtvejseksamen

Har du lyst til at være testrytter til midtvejseksamen på BBH søndag d. 21. juni 2020?

Vores testryttere er en stor og vigtigt del af eksamen og vi lover dig en spændende og lærerig dag. At være testrytter, og få undervisning af en af aspiranterne, foran vores censorer, giver en god mulighed for at få ny inspiration og "snuse lidt" til vores træningsprincipper.

Read more...

fb Følg Blue Berry Hill på Facebook

Kursus

3 dags træningslejr 2-4.marts 2018

Helt unik mulighed for 3 dages intensiv træning for dig og din hest her på BBH

I løbet af disse 3 dage, får du undervisning med din hest 2 x dagligt.
Både enelektioner og lektioner hvor I rider to sammen.

Hver ekvipages lektioner tilrettelægges individuelt og vi arbejder både fra jorden og i sadlen.

Lektionerne med hestene bindes sammen af kortere teorioplæg og vi kommer hele vejen rundt om både hestens læring, hestens krop, rytterens krop og din egen tilstand i træningen.

Der er mulighed for at få en opstillingslektion i longe, hvor du får mulighed for at fokusere 100 % på din egen krop.

Vi kan arbejde med alle elementer af god træning inkl jordarbejde, indlæring af sidebevægelser fra jorden/i sadlen, longering, bomarbejde fra jorden/i sadlen, gangartsforbedring, tilvænning, og så selvfølgelig grundridning, dressur og springning.

Du sætter rammerne og vi skræddersyer lektionerne til dig og hestens behov.

Dette er en fantastisk mulighed for at komme i dybden med de udfordringer du oplever i træningen, fordi vi har så mange lektioner tæt op ad hinanden. Hver lektion bygger videre på den forrige og derfor kan vi flytte hestene virkelig langt og fylde dig op med mange mange redskaber til at videreføre træningen.

Den samlede sum af læring overstiger langt, det indhold der er i dine egne lektioner, fordi du har muligheden for at følge med i de andres lektioner og der vil være mulighed for analyseopgaver, af balndt andet hestens bevægelse, når de andre rider/træner.
Det er virkelig sjældent at vi har åbne kurser af denne art så grib chancen nu og send os en tilmelding, med en beskrivelse af dine behov og ønskertiltræningen, på This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

PRAKTISKE INFORMATIONER

- Vi arbejder fra kl. 08.00 - 17.00 både fredag og lørdag,- og fra kl. 08.00 - 16.00 om søndagen, hvor vi har en grundig afrunding og målsætning for den fremtidige træning.
- Kurset afholdes her på BBH, Haugevej 13, 8620 i Kjellerup. Fredag - søndag 2. 4 marts. Mulighed for ankomst torsdag aften.
- Undervisningen varetages af Susan Kjærgård suppleret af en gæsteunderviser til opstillingslektioner- Der er mulighed for at overnatte på BBH i fælles sovesal under hele kurset med bad og toilet i stalden
- Der er boks og mulighed for fold for alle deltagere
- Deltagerne medbringer selv forplejning. Der er et køleskab og elkoger til rådighed

Prisen for hele kurset,
inkl boks, overnatning, materialer og lektioner 3.750 kr inkl. moms.

Der er kun plads til 8 deltagere og tilmelding er "først til mølle" :-)
Tilmelding på mail til This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Nyeste artikel

Sådan lærer hesten,- Forstærkning og straf

Adfærd opfører sig ligesom os mennesker. Den fortsætter kun sin opførsel hvis den "får noget ud af det".. Når en adfærd bliver forstærket, altså belønnet, vil den vokse. Hvis den ikke bliver forstærket, eller den endda bliver straffet, vil den mindskes. Det er værd at vide, når du arbejder med din hest, så du kan tilrettelægge træningen efter at forstærke den ønskede adfærd. Denne artikel fokuserer på hvordan forstærkning og straf fungerer og uddyber forskellene på det der kaldes positiv og negativ hhv forstærkning og straf.

Read more...