User Rating: 5 / 5

Star activeStar activeStar activeStar activeStar active
 

I sidste uge var jeg på et aldeles fremragende (og krævende) ph.d kursus afholdt af Århus universitet, omhandlende stress hos dyr. Om torsdagen havde mine heste meldt sig frivilligt til at være med i et lille forsøg. Hestene skulle bære puls måler og så skulle de igennem en læringstest med negativ forstærkning, hvor vi skulle måle hvor meget pres der skulle til for at de flyttede sig til siden, når de blev trykket med et måleapparat på siden af bagparten. Vi lavede 10 gentagelser med hver hest først i roligt miljø i stalden og dernæst ude på parkeringspladsen, for at teste hvordan et nyt miljø har påvirkning på hestens puls (som stressindikator) og om det havde effekt på hestens indlæring og hvor meget pres der var brug for. Der blev altså testet for hestens evne til at lære et nyt signal under henholdvis trygge og utrygge rammer.

Jeg vil senere skrive lidt nærmere om resultaterne af forsøget, men det der inspirerede mig til denne blog, var en adfærd Stella udviste i det ”ukendte” miljø og en efterfølgende samtale jeg havde med en af de studerende. Da vi kom udenfor i det mere stressede miljø, var Stella tydeligvis mere optaget af omgivelserne end opgaven. Derfor blev presset fra målepinden noget højere end den havde været i stalden og efter et par gentagelser var hun tydeligt irriteret på Line (en ph.d studerende fra Århus universitet, som i øjeblikket er i gang med en masse meget spændende forsøg om indlæring hos heste), som stod med målepinden.

Hun havde flere gange indikeret at hun ikke ”gad” være med og på et tidspunkt sparkede hun tydeligt ud efter Line. Heldigvis for Line, ramte hun ikke og heldigvis for Stella var der kun to repetitioner tilbage af vores lille forsøg. Efterfølgende havde jeg en interessant snak med en af de andre deltagere Theresa.

stellaspark

Hun spurgte hvorfor jeg ikke opfattede det som problematisk at hesten sparkede og hvorfor den ikke var blevet irettesat? Fedt spørgsmål :-)

Det er naturligvis problematisk hvis en hest sparker efter et menneske, men årsagen til at jeg ikke synes det ville være retfærdigt at straffe den, er fordi ansvaret for at situationen udviklede sig, udelukkende lå hos mig. Det var mig (vores lille forsøgsgruppe) der havde skabt et setup, som var vanskeligt for hesten at håndtere. Stella havde mange gange indikeret at hun var presset og forsøgt at ”fortælle” os, at dette ikke fungerede ret godt for hende. Vi kunne aflæse på pulsmåleren hvordan hendes puls blev ved med at stige og hun havde truet med bagbenet flere gange inden hun sparkede ud. Fordi hun ikke flyttede sig til siden for målepinden, øgede den automatisk trykket og til sidst ramte det så tydeligvis et niveau af tryk, hvor hun ikke længere ville være med og hun sparkede ud for at få presset til at forsvinde

Det var netop en del af vores lille forsøgs målsætning, at observere adfærden under pres og se om der var sammenhæng mellem en forhøjet puls i et nyt miljø og behovet for et højere tryk, for at få hesten til at reagere. Så set i det lys, var det interessant for forsøget at hun reagerede så kraftigt, men for mig var det også en virkelig god bekræftelse af min tilgang til træningen. . Jeg synes i virkeligheden det er helt i orden at en hest ikke finder sig i at blive udsat for pres udover et vist niveau. Jeg synes vi skylder hesten plads til at den også har ”en mening” om tingene og får mulighed for at udtrykke sig. Det er i virkeligheden essentielt for mig, at hesten skal have mulighed for at udtrykke sig. Hvordan kan jeg ellers vide om den synes træningen er okay at være med til?

Havde dette været en træningssituation, ville jeg aldrig have forsøgt mig med at lære hende noget nyt eller udføre nogen særlig svær opgave. Jeg ville have haft mit fulde fokus på at få hendes puls og spændingsniveau ned på et lavere niveau. Jeg ville have trukket hende lidt rundt og set på omgivelserne, måske bedt om en helt let opgave som hun kender godt og belønnet hende med kiks, for at få hende til at tygge og jeg ville på intet tidpunkt øge presset ret højt for at få hende til at respondere. (med mindre der opstod en nødsituation) 
Det svarer til når jeg tager hende til stævne og hun er meget anspændt/utryg på banen. Hvis jeg forsøger at bruge øget pres for f.eks at få hende til at springe, så vil det give samme stress og modstand som hun viste her i forsøget.

I den del af forsøget hvor hun var i trygge omgivelser med lavere puls, var hun lynhurtig til at lære opgaven og responderede på meget let pres. Dette bekræfter mig i, at det er min opgave at træne hende til at være tryg i mange forskellige omgivelser, i stedet for at øge presset (til urimelige højder) fra mine signaler i de omgivelser hvor hun er utryg og det bekræfter mig i at hun er meget samarbejdsvillig og lærenem, når jeg sørger for at skabe det optimale setup for hende…

Så ja, derfor synes jeg det var helt i orden at min hest sparkede ud, når vi nu tydeligvis overhørte alle hendes venlige henstillinger.

 

Nb: Det maksimale pres for målepinden er ca 3. N og det er individuelt for hver hest, hvor tolerante de er overfor presset. Vores fjordhest f.eks, reagerere ikke på en eneste af de 10 repetitioner og fandt tilsyneladende ikke niveauet af pres motiverende på nogen måde ;-)

 

Share

Seneste Nyt

Gratis undervisning - til midtvejseksamen

Har du lyst til at være testrytter til midtvejseksamen på BBH søndag d. 21. juni 2020?

Vores testryttere er en stor og vigtigt del af eksamen og vi lover dig en spændende og lærerig dag. At være testrytter, og få undervisning af en af aspiranterne, foran vores censorer, giver en god mulighed for at få ny inspiration og "snuse lidt" til vores træningsprincipper.

Read more...

fb Følg Blue Berry Hill på Facebook

Kursus

3 dags træningslejr 2-4.marts 2018

Helt unik mulighed for 3 dages intensiv træning for dig og din hest her på BBH

I løbet af disse 3 dage, får du undervisning med din hest 2 x dagligt.
Både enelektioner og lektioner hvor I rider to sammen.

Hver ekvipages lektioner tilrettelægges individuelt og vi arbejder både fra jorden og i sadlen.

Lektionerne med hestene bindes sammen af kortere teorioplæg og vi kommer hele vejen rundt om både hestens læring, hestens krop, rytterens krop og din egen tilstand i træningen.

Der er mulighed for at få en opstillingslektion i longe, hvor du får mulighed for at fokusere 100 % på din egen krop.

Vi kan arbejde med alle elementer af god træning inkl jordarbejde, indlæring af sidebevægelser fra jorden/i sadlen, longering, bomarbejde fra jorden/i sadlen, gangartsforbedring, tilvænning, og så selvfølgelig grundridning, dressur og springning.

Du sætter rammerne og vi skræddersyer lektionerne til dig og hestens behov.

Dette er en fantastisk mulighed for at komme i dybden med de udfordringer du oplever i træningen, fordi vi har så mange lektioner tæt op ad hinanden. Hver lektion bygger videre på den forrige og derfor kan vi flytte hestene virkelig langt og fylde dig op med mange mange redskaber til at videreføre træningen.

Den samlede sum af læring overstiger langt, det indhold der er i dine egne lektioner, fordi du har muligheden for at følge med i de andres lektioner og der vil være mulighed for analyseopgaver, af balndt andet hestens bevægelse, når de andre rider/træner.
Det er virkelig sjældent at vi har åbne kurser af denne art så grib chancen nu og send os en tilmelding, med en beskrivelse af dine behov og ønskertiltræningen, på This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

PRAKTISKE INFORMATIONER

- Vi arbejder fra kl. 08.00 - 17.00 både fredag og lørdag,- og fra kl. 08.00 - 16.00 om søndagen, hvor vi har en grundig afrunding og målsætning for den fremtidige træning.
- Kurset afholdes her på BBH, Haugevej 13, 8620 i Kjellerup. Fredag - søndag 2. 4 marts. Mulighed for ankomst torsdag aften.
- Undervisningen varetages af Susan Kjærgård suppleret af en gæsteunderviser til opstillingslektioner- Der er mulighed for at overnatte på BBH i fælles sovesal under hele kurset med bad og toilet i stalden
- Der er boks og mulighed for fold for alle deltagere
- Deltagerne medbringer selv forplejning. Der er et køleskab og elkoger til rådighed

Prisen for hele kurset,
inkl boks, overnatning, materialer og lektioner 3.750 kr inkl. moms.

Der er kun plads til 8 deltagere og tilmelding er "først til mølle" :-)
Tilmelding på mail til This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Nyeste artikel

Sådan lærer hesten,- Forstærkning og straf

Adfærd opfører sig ligesom os mennesker. Den fortsætter kun sin opførsel hvis den "får noget ud af det".. Når en adfærd bliver forstærket, altså belønnet, vil den vokse. Hvis den ikke bliver forstærket, eller den endda bliver straffet, vil den mindskes. Det er værd at vide, når du arbejder med din hest, så du kan tilrettelægge træningen efter at forstærke den ønskede adfærd. Denne artikel fokuserer på hvordan forstærkning og straf fungerer og uddyber forskellene på det der kaldes positiv og negativ hhv forstærkning og straf.

Read more...