User Rating: 5 / 5

Star activeStar activeStar activeStar activeStar active
 

… Sådan sagde jeg forleden til en af mine elever da hun var til undervisning. Og det var sandt! Hendes hest klumpedumpede sig fuldstændigt klodset over de to små kryds jeg havde bygget til hende og gik helt i stå i landingen.

Hesten er en virkelig talentfuld militaryhoppe, super forsigtig, meget følsom og med kæmpekapacitet, så hvordan kan det være at jeg er så begejstret for at vores træning nu har fået hesten til at klods-vralte ind over et lille bitte spring?

Jeg er begejstret fordi hesten i lang tid har været alt for fremadgående og ikke ordentligt mentalt til stede i springningen. Når den så springene speedede den op og så var det dens store kapacitet og ekstreme forsigtighed, der redede situationen når den kom for voldsomt til springene. Hvis den skulle springe en hel bane blev den hurtigere og hurtigere og sværere og sværere for rytteren at få kontakt til og der var skabt en dårlig spiral. Hesten blev mere og mere anspændt og derved blev springene sværere og sværere for den at klare, hvilket bidrog til yderligere anspændthed og sådan kørte møllen.

Vi har gennem lang tid arbejdet på at få hesten afspændt og hjælpe den til at finde sin egen balance, først uden spring i nogle måneder og nu har vi gennem et par måneder genintroduceret springene. Vi startede med at afslutte lektionen med ét spring. Herefter forventede hesten at den skulle springe igen, men blev så blot skridtet af. Da vi havde gjort det nogle gange begyndte den at være rolig efter det første spring og vi kunne sætte et spring mere på. Vi kunne nu springe to spring, hvor hesten var rimelig rolig og så udvidede vi træningen lidt så vi ikke skridtede af med det samme efter de to spring, men i stedet skiftede volten. Så forventede hesten igen at skulle springe (fordi man så ofte springer først på den ene volte og så på den anden) men så brugte vi resten af lektionen på at bringe hesten tilbage til ro og selvbalance.

På den måde har vi gradvist og målrettet afkoblet hestens forventning til at skulle springe, så vi nu undgår mental spænding inden springene. Ind imellem kommer der lige et enkelt spring hvor den får seedy-ben, men hvis vi så laver nogle af dens velkendte afspændingsøvelser, kan vi få den rolig igen og komme tilbage til gode afspændte spring.

Sidste gang til undervisning, var hesten SÅ rolig at den overhovedet ikke satte farten det mindste op da den så springet, men bare luntetravede hele vejen derhen og heraf opstod klumpedumpespringet, fordi hesten halv sprang og halvt travede henover springet.. Hurra!!

Det allerbedste var dog at hesten gjorde præcist det samme næste gang, hvilket indikerer at vi efterhånden har fået skabt en ret solid mental oplevelse af at springning er noget hesten kan være afspændt og tryg omkring..

Herfra kunne vi så lade rytteren puste en LILLE BITTE smule mere energi ind i traven, blot ved at ride mere energisk letridning og herved ramme lige præcist det punkt hvor hesten blev spændstig i kroppen samtidigt med at den var afspændt mentalt, tillidsfuld og tryg og vi fik de 3 mest fantastiske spring, hvorefter vi afsluttede lektionen.

Det er en fin balancegang vi stadig arbejde med, for der skal ikke meget til at give et ”tilbagefald” men med tålmodighed og målrettet indsats, får vi det helt fantastiske talent denne hest har, til at kigge frem i afspændt form.

Hurra for klumpedumpespring!

Share

Seneste Nyt

Tidl. Professor Jan Ladewig, ny censor hos BBH

I forbindelse med den kommende eksamen for aspiranterne på hold 9 på BBH Basisinstruktøruddannelsen, som afholdes på Vilhelmsborg i slutningen af marts, er der kommet ny censor i "Adfærd og Læringsteori".
Ny censor er intet mindre end den tidligere professor ved Landbohøjskolen, Jan Ladewig.

Read more...

fb Følg Blue Berry Hill på Facebook

Kursus

3 dags træningslejr 2-4.marts 2018

Helt unik mulighed for 3 dages intensiv træning for dig og din hest her på BBH

I løbet af disse 3 dage, får du undervisning med din hest 2 x dagligt.
Både enelektioner og lektioner hvor I rider to sammen.

Hver ekvipages lektioner tilrettelægges individuelt og vi arbejder både fra jorden og i sadlen.

Lektionerne med hestene bindes sammen af kortere teorioplæg og vi kommer hele vejen rundt om både hestens læring, hestens krop, rytterens krop og din egen tilstand i træningen.

Der er mulighed for at få en opstillingslektion i longe, hvor du får mulighed for at fokusere 100 % på din egen krop.

Vi kan arbejde med alle elementer af god træning inkl jordarbejde, indlæring af sidebevægelser fra jorden/i sadlen, longering, bomarbejde fra jorden/i sadlen, gangartsforbedring, tilvænning, og så selvfølgelig grundridning, dressur og springning.

Du sætter rammerne og vi skræddersyer lektionerne til dig og hestens behov.

Dette er en fantastisk mulighed for at komme i dybden med de udfordringer du oplever i træningen, fordi vi har så mange lektioner tæt op ad hinanden. Hver lektion bygger videre på den forrige og derfor kan vi flytte hestene virkelig langt og fylde dig op med mange mange redskaber til at videreføre træningen.

Den samlede sum af læring overstiger langt, det indhold der er i dine egne lektioner, fordi du har muligheden for at følge med i de andres lektioner og der vil være mulighed for analyseopgaver, af balndt andet hestens bevægelse, når de andre rider/træner.
Det er virkelig sjældent at vi har åbne kurser af denne art så grib chancen nu og send os en tilmelding, med en beskrivelse af dine behov og ønskertiltræningen, på This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

PRAKTISKE INFORMATIONER

- Vi arbejder fra kl. 08.00 - 17.00 både fredag og lørdag,- og fra kl. 08.00 - 16.00 om søndagen, hvor vi har en grundig afrunding og målsætning for den fremtidige træning.
- Kurset afholdes her på BBH, Haugevej 13, 8620 i Kjellerup. Fredag - søndag 2. 4 marts. Mulighed for ankomst torsdag aften.
- Undervisningen varetages af Susan Kjærgård suppleret af en gæsteunderviser til opstillingslektioner- Der er mulighed for at overnatte på BBH i fælles sovesal under hele kurset med bad og toilet i stalden
- Der er boks og mulighed for fold for alle deltagere
- Deltagerne medbringer selv forplejning. Der er et køleskab og elkoger til rådighed

Prisen for hele kurset,
inkl boks, overnatning, materialer og lektioner 3.750 kr inkl. moms.

Der er kun plads til 8 deltagere og tilmelding er "først til mølle" :-)
Tilmelding på mail til This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Nyeste artikel

Sådan lærer hesten,- Forstærkning og straf

Adfærd opfører sig ligesom os mennesker. Den fortsætter kun sin opførsel hvis den "får noget ud af det".. Når en adfærd bliver forstærket, altså belønnet, vil den vokse. Hvis den ikke bliver forstærket, eller den endda bliver straffet, vil den mindskes. Det er værd at vide, når du arbejder med din hest, så du kan tilrettelægge træningen efter at forstærke den ønskede adfærd. Denne artikel fokuserer på hvordan forstærkning og straf fungerer og uddyber forskellene på det der kaldes positiv og negativ hhv forstærkning og straf.

Read more...