User Rating: 5 / 5

Star activeStar activeStar activeStar activeStar active
 

Hvor godt kender du din hest? Har du styr på dens motivation og husker du at bruge det målrettet i din daglige træning for at gøre arbejdet let og sjovt for både dig og din hest?

Noget af det første vi har arbejdet med på vores teoriforløb, er hestens naturlige adfærd/hestens egen motivation.

Vi gennemgår BBH modellen, De 5 F'er, for at give deltagerne mulighed for at få et bedre overblik og en bedre forståelse for hvad der motiverer netop deres hest, bedst muligt. Jo bedre vi kender og forstår vores hest, desto bedre kan vi tilrettelægge træningen så hesten synes det er sjovt at være med og vi nemmest muligt kommer til det ønskede resultat.

BBH edumat 5F lille

 

Det er meget forskelligt fra hest til hest hvilke F'er de er mest motiveret af. Min fjordhest, Ludvig, er f.eks meget motiveret af Foder og ikke særlig motiveret af Frihed for smerte/ubehag. Det betyder i praksis at han f.eks gerne tager imod et par stød fra hegnet hvis han liiige kan få fat i en tot grønt saftigt græs på den anden side til gengæld ;-)

I en trænings situation betyder det også, at der ikke er nogle grænser for hans arbejdsiver, hvis han opdager at der kan være en godbid for enden.. Til gengæld er han ikke særlig modtagelig hvis nogen forsøger at presse ham til noget. En adfærd der ofte ses hos fjordheste og som, desværre, tolkes af mange som at hestens er stædig. Hvilket jeg er helt uenig i.

I den modsatte ende af skalaen, har jeg en meget presfølsom varmblodhest, som overhovedet ikke kan koncentrere sig om at tage imod en godbid, hvis hun frygter, der kan være pres eller ubehag i sigte og hun er meget meget motiveret for at reagere på selv det aller letteste pres i trækketovet. Hun er ligeledes meget Flokmotiveret og det betyder i den praktiske træning, at hvis hun f.eks skal lære noget nyt, så er det super effektivt at tage en af hendes gode foldkammerater med i hallen, fordi det giver hende ro og tryghed.

For en anden hest ville det måske være bedre at tage den ind alene og så skrue op for f.eks Foderbelønning, men det mest træningseffektive set up, afhænger helt af den enkelte hests motivation.

Individualitet

En af deltagerne på vores teorihold, har en yngre hest, der var begyndt at se flere og flere farlige ting i hjørnerne og på banen, når ejeren red den. Når hesten så noget "farligt" fik den lov til at stoppe og lige se nærmere på tingen, hvorefter den fandt ud af at det ikke var farligt og kunne ride videre.. Indtil næste "farlige" ting dukkede op.. Vi kunne ikke helt forstå hvorfor hesten blev værre og værre og så flere og flere farlige ting, indtil vi fik analyseret på at denne hest er ganske motiveret af Frihed (for arbejde i denne sammenhæng) og at den oplevede at det var belønnende for den at stå stille.

På den måde kom vi til at belønne den (med Frihed for arbejde) hver gang den så noget farligt, hvilket for denne hest gjorde det attraktivt at se flere og flere "farlige" ting, så den kunne få en lille pause.. Ved at ændre træningen, således at hesten nu blev bedt om at arbejde videre, fjernede vi belønningen ved at se "farlige" ting og adfærden aftog ret hurtigt..

For en anden af deltagerne var fremgangsmåden med at standse hver gang hesten blev urolig/anspændt super effektiv, fordi hesten var højt motiveret af sit Flugtinstinkt og havde skabt en opfattelse af at flugt var en effektiv overlevelsesmekanisme og heraf flygtede den oftere og oftere for mindre og mindre påvirkninger.  Ved at belønne den med Foder (godbidder) for at standse når den oplever noget "farligt" har rytteren nu skabt en situation, hvor hesten begynder at standse og spørge efter en godbid, hvis den bliver forskrækket.. En adfærd der er langt lettere at håndtere end Flugt og som på sigt kan modelleres til at hesten kan arbejde videre, selvom der kommer påvirkninger udefra.

Derfor kan hestetræning aldrig sættes i kasser, men afhænger i høj grad af den enkelte hests motivation og oplevelse af situationen. Den mest effektive træning afhænger af trænerens evne til at læse og forstå hesten..

Nu hvor du har modellen med De 5 F'er foran dig, kan du prøve at tænke efter hvad der motiverer netop DIN hest mest og tjekke efter om du husker at benytte dig af det, når du designer dit træningssetup.

Share

Seneste Nyt

Gratis undervisning - til midtvejseksamen

Har du lyst til at være testrytter til midtvejseksamen på BBH søndag d. 21. juni 2020?

Vores testryttere er en stor og vigtigt del af eksamen og vi lover dig en spændende og lærerig dag. At være testrytter, og få undervisning af en af aspiranterne, foran vores censorer, giver en god mulighed for at få ny inspiration og "snuse lidt" til vores træningsprincipper.

Read more...

fb Følg Blue Berry Hill på Facebook

Kursus

3 dags træningslejr 2-4.marts 2018

Helt unik mulighed for 3 dages intensiv træning for dig og din hest her på BBH

I løbet af disse 3 dage, får du undervisning med din hest 2 x dagligt.
Både enelektioner og lektioner hvor I rider to sammen.

Hver ekvipages lektioner tilrettelægges individuelt og vi arbejder både fra jorden og i sadlen.

Lektionerne med hestene bindes sammen af kortere teorioplæg og vi kommer hele vejen rundt om både hestens læring, hestens krop, rytterens krop og din egen tilstand i træningen.

Der er mulighed for at få en opstillingslektion i longe, hvor du får mulighed for at fokusere 100 % på din egen krop.

Vi kan arbejde med alle elementer af god træning inkl jordarbejde, indlæring af sidebevægelser fra jorden/i sadlen, longering, bomarbejde fra jorden/i sadlen, gangartsforbedring, tilvænning, og så selvfølgelig grundridning, dressur og springning.

Du sætter rammerne og vi skræddersyer lektionerne til dig og hestens behov.

Dette er en fantastisk mulighed for at komme i dybden med de udfordringer du oplever i træningen, fordi vi har så mange lektioner tæt op ad hinanden. Hver lektion bygger videre på den forrige og derfor kan vi flytte hestene virkelig langt og fylde dig op med mange mange redskaber til at videreføre træningen.

Den samlede sum af læring overstiger langt, det indhold der er i dine egne lektioner, fordi du har muligheden for at følge med i de andres lektioner og der vil være mulighed for analyseopgaver, af balndt andet hestens bevægelse, når de andre rider/træner.
Det er virkelig sjældent at vi har åbne kurser af denne art så grib chancen nu og send os en tilmelding, med en beskrivelse af dine behov og ønskertiltræningen, på This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

PRAKTISKE INFORMATIONER

- Vi arbejder fra kl. 08.00 - 17.00 både fredag og lørdag,- og fra kl. 08.00 - 16.00 om søndagen, hvor vi har en grundig afrunding og målsætning for den fremtidige træning.
- Kurset afholdes her på BBH, Haugevej 13, 8620 i Kjellerup. Fredag - søndag 2. 4 marts. Mulighed for ankomst torsdag aften.
- Undervisningen varetages af Susan Kjærgård suppleret af en gæsteunderviser til opstillingslektioner- Der er mulighed for at overnatte på BBH i fælles sovesal under hele kurset med bad og toilet i stalden
- Der er boks og mulighed for fold for alle deltagere
- Deltagerne medbringer selv forplejning. Der er et køleskab og elkoger til rådighed

Prisen for hele kurset,
inkl boks, overnatning, materialer og lektioner 3.750 kr inkl. moms.

Der er kun plads til 8 deltagere og tilmelding er "først til mølle" :-)
Tilmelding på mail til This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Nyeste artikel

Sådan lærer hesten,- Forstærkning og straf

Adfærd opfører sig ligesom os mennesker. Den fortsætter kun sin opførsel hvis den "får noget ud af det".. Når en adfærd bliver forstærket, altså belønnet, vil den vokse. Hvis den ikke bliver forstærket, eller den endda bliver straffet, vil den mindskes. Det er værd at vide, når du arbejder med din hest, så du kan tilrettelægge træningen efter at forstærke den ønskede adfærd. Denne artikel fokuserer på hvordan forstærkning og straf fungerer og uddyber forskellene på det der kaldes positiv og negativ hhv forstærkning og straf.

Read more...