User Rating: 4 / 5

Star activeStar activeStar activeStar activeStar inactive
 


Mange ryttere oplever situationer, hvor de har svært ved at få deres heste til at reagere på den anholdende hjælp og de skal bruge et kraftigt pres i tøjlen for at få hesten til at sætte farten ned eller standse. De taler om at hesten bliver "død i munden" og de forsøger måske at løse det med et andet bid. I mange tilfælde vil rytteren opleve, at hesten reagerer lidt bedre på det nye bid i starten, men så efter noget tid bliver det til det samme som før. Hvis man skifter til et skarpere bid med udveksling, f.eks et 3 rings bid så vil udvekslingen forstærke presset i hestens mund, så rytteren vil føle at de kan ride med en lettere tøjle, men i hestens mund (og nakke, hvor der bliver lagt øget pres hvis man f.eks spænder en rem underneden på et 3 rings bid) vil presset stadig være meget højt. Måske endda endnu højere end hvis man trak kraftigt i et bid uden udveksling.

Hvordan bliver hesten død for hjælperne?
Når vi bruger udtrykket "død for hjælperne" så handler det ikke om at hesten ikke længere kan mærke biddet eller schenklerne. Det kan den sagtens! Men den har opgivet at finde ud af hvad den skal gøre for at slippe for presset og derfor "accepterer" den presset og holder op med at reagere. Det kaldes tilvænning og heste kan (og skal) tilvænnes til mange ting, men det er en kæmpe ulempe hvis de bliver tilvænnet til presset fra vores hjælpere. Et eksempel på god tilvænning er i hestens tilridning, når den skal lære at have sadel på og få gjorden spændt. Hesten lærer at sadlen og gjorden er der hele tiden og at det ikke betyder noget. Den lærer også at den ikke skal prøve at komme af med sadlen og gjorden. Den tilvænnes altså presset. Men den kan stadig godt mærke, at den har sadel og gjord på. Lige ved siden af gjorden, placerer vi rytterens schenkel. Dén vil vi gerne have at hesten reagerer på! Det lærer langt de fleste heste, og måden de lærer det på, er ved at vi giver efter med schenklen og altså fjerner presset, når hesten går fremad. På den måde lærer hesten at kende forskel på presset fra gjorden, som er der hele tiden og presset fra schenklen, som den kan få til at gå væk, ved at sætte farten op, når den mærker det.

Hvis rytteren kommer til at sidde og drive med schenklerne hele tiden, begynder hesten at blive i tvivl om hvordan den får schenklerne til at gå væk, og måske bliver den tilvænnet til at schenklerne er der hele tiden ligesom gjorden og den holder op med at prøve at få dem til at gå væk.
Så taler man om at hesten er "død for schenklen".

Det er præcis den samme slags tilvænning, der sker med biddet når hesten bliver "død i munden". Den kan stadig sagtens mærke presset fra biddet, men hvis den er blevet tilvænnet til at der er pres og bevægelse i biddet hele tiden, så bliver det ligesom med sadlen og gjorden, at hesten holder op med at reagere på biddet. Så skal man måske meget højt op i pres for at få en reaktion, ligesom hvis man spændte gjorden rigtig hårdt og så ville hesten reagere. Hesten kan risikere at blive tilvænnet til pres i biddet, hvis rytteren f.eks hele tiden bevæger biddet for at holde hesten i holdning, eller hyppigt bøjer hesten af fra den ene side til den anden, så biddet ikke ligger stille i hestens mund ret længe ad gangen.

For at hesten skal blive god til at reagere på en anholdning i tøjlen, så er det vigtigt at tøjlen er let og fremfor alt stille, når hesten ikke skal standse. Rytteren skal være omhyggelig med at holde hånden stille og biddet i ro, mens hesten arbejder og være opmærksom på at give tydeligt efter, når hesten sænker farten. En hest dr allerede har oplevet at være tilvænnet for højt pres, har brug for ekstremt tydelig eftergift i den første træningsperiode.

Sådan kan man enkelt og struktureret lære sin hest, at når den mærker et pres i biddet, kan den slippe af med presset igen, ved at sænke farten. Hesten vil hurtigt begynde at reagere korrekt på en let anholdning i biddet og hvis man undgår at komme til at tilvænne den til presset, får man aldrig brug for skarpere bid.

Læs også "Springheste må gerne refusere".

Share

Seneste Nyt

Gratis undervisning - til midtvejseksamen

Har du lyst til at være testrytter til midtvejseksamen på BBH søndag d. 21. juni 2020?

Vores testryttere er en stor og vigtigt del af eksamen og vi lover dig en spændende og lærerig dag. At være testrytter, og få undervisning af en af aspiranterne, foran vores censorer, giver en god mulighed for at få ny inspiration og "snuse lidt" til vores træningsprincipper.

Read more...

fb Følg Blue Berry Hill på Facebook

Kursus

3 dags træningslejr 2-4.marts 2018

Helt unik mulighed for 3 dages intensiv træning for dig og din hest her på BBH

I løbet af disse 3 dage, får du undervisning med din hest 2 x dagligt.
Både enelektioner og lektioner hvor I rider to sammen.

Hver ekvipages lektioner tilrettelægges individuelt og vi arbejder både fra jorden og i sadlen.

Lektionerne med hestene bindes sammen af kortere teorioplæg og vi kommer hele vejen rundt om både hestens læring, hestens krop, rytterens krop og din egen tilstand i træningen.

Der er mulighed for at få en opstillingslektion i longe, hvor du får mulighed for at fokusere 100 % på din egen krop.

Vi kan arbejde med alle elementer af god træning inkl jordarbejde, indlæring af sidebevægelser fra jorden/i sadlen, longering, bomarbejde fra jorden/i sadlen, gangartsforbedring, tilvænning, og så selvfølgelig grundridning, dressur og springning.

Du sætter rammerne og vi skræddersyer lektionerne til dig og hestens behov.

Dette er en fantastisk mulighed for at komme i dybden med de udfordringer du oplever i træningen, fordi vi har så mange lektioner tæt op ad hinanden. Hver lektion bygger videre på den forrige og derfor kan vi flytte hestene virkelig langt og fylde dig op med mange mange redskaber til at videreføre træningen.

Den samlede sum af læring overstiger langt, det indhold der er i dine egne lektioner, fordi du har muligheden for at følge med i de andres lektioner og der vil være mulighed for analyseopgaver, af balndt andet hestens bevægelse, når de andre rider/træner.
Det er virkelig sjældent at vi har åbne kurser af denne art så grib chancen nu og send os en tilmelding, med en beskrivelse af dine behov og ønskertiltræningen, på This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

PRAKTISKE INFORMATIONER

- Vi arbejder fra kl. 08.00 - 17.00 både fredag og lørdag,- og fra kl. 08.00 - 16.00 om søndagen, hvor vi har en grundig afrunding og målsætning for den fremtidige træning.
- Kurset afholdes her på BBH, Haugevej 13, 8620 i Kjellerup. Fredag - søndag 2. 4 marts. Mulighed for ankomst torsdag aften.
- Undervisningen varetages af Susan Kjærgård suppleret af en gæsteunderviser til opstillingslektioner- Der er mulighed for at overnatte på BBH i fælles sovesal under hele kurset med bad og toilet i stalden
- Der er boks og mulighed for fold for alle deltagere
- Deltagerne medbringer selv forplejning. Der er et køleskab og elkoger til rådighed

Prisen for hele kurset,
inkl boks, overnatning, materialer og lektioner 3.750 kr inkl. moms.

Der er kun plads til 8 deltagere og tilmelding er "først til mølle" :-)
Tilmelding på mail til This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Nyeste artikel

Sådan lærer hesten,- Forstærkning og straf

Adfærd opfører sig ligesom os mennesker. Den fortsætter kun sin opførsel hvis den "får noget ud af det".. Når en adfærd bliver forstærket, altså belønnet, vil den vokse. Hvis den ikke bliver forstærket, eller den endda bliver straffet, vil den mindskes. Det er værd at vide, når du arbejder med din hest, så du kan tilrettelægge træningen efter at forstærke den ønskede adfærd. Denne artikel fokuserer på hvordan forstærkning og straf fungerer og uddyber forskellene på det der kaldes positiv og negativ hhv forstærkning og straf.

Read more...