User Rating: 4 / 5

Star activeStar activeStar activeStar activeStar inactive
 

En af vores BBH Basisinstruktører, Susan Kronborg, har skrevet denne fine artikel om trailertræning som sin afsluttende opgave inden eksamen. 
Den giver masser af inspiration til dig der gerne vil træne trailerlæsning med din egen hest.

 

Træn hesten op ad rampen

De fleste hesteejere kommer ud for at skulle transportere sin hest. Det er nemt og praktisk at koble en hestetrailer på bilen, og køre af sted med hesten. Men når det kommer til at læsse hesten, oplever mange af os problemer.

Det kan være, hesten ikke vil gå ind i traileren, eller at den styrter ud igen, inden man når at lukke rampen bag den. Det er en stressende situation for hesten, og frustrerende og tidskrævende for hestens ejer. Læs med, og lær, hvorfor problemerne opstår, hvilke fælder man skal undgå for at opnå problemfri trailerlæsning, samt få tips til at træne din hest ind i traileren.

Vi kender stort set alle sammen problemet, og har oplevet det lidt for ofte - hesten vil ikke ind i hestetraileren. De fleste af os er afhængige af at kunne transportere hesten til stævne, dyrlæge eller anden begivenhed, og derfor er det betryggende, når man ikke skal spilde tid og energi på at kæmpe med hesten forud for køreturen.

Unaturligt at gå i trailer

Hesten er fra naturens side et byttedyr, der lever på åbne vidder i store flokke, så de sammen kan beskytte sig mod rovdyr. Et pladsbegrænset miljø gør hesten sårbar, fordi den ikke kan opretholde samme overblik over omgivelserne, og derved registrere rovdyrenes tilstedeværelse tids nok til at flygte og redde sit liv. En lukket, halvmørk hule, som en trailer kan sammenlignes med, er derfor en potentielt farlig situation for hesten, da alverdens rovdyr kan skjule sig derinde. Det er hestens naturlige reaktion at være frygtsom og skeptisk overfor det ukendte. Alene af denne grund, kan det være stressende for hesten at skulle ind i traileren, og det kræver derfor tilvænning og tålmodighed at lære hesten, at der ikke er noget at frygte.

Ydermere kan hestene nemt komme ud for dårlige oplevelser i forbindelse med trailerlæsning og kørsel, selvom vi forsøger at undgå det. Èn ubehagelig køretur eller smertevoldende oplevelse i relation til traileren, og hesten vil udvikle en negativ opfattelse af denne, og sandsynligvis blive sværere at læsse og transportere i fremtiden. Vi kan ikke gardere os mod dårlige oplevelser, når vi har med dyr (og trafik) at gøre, men vi kan træne vores heste gradvist og med tålmodighed, således hesten ikke lærer at forbinde traileren, og dig i rollen som "læsser", med stress og ubehag.

 

Undgå tidspres og magtkampe

Hvad enten man skal lære en "rå" hest at blive læsset i traileren, eller man har med en hest at gøre, der allerede har udviklet problemadfærd i forbindelse med læsningen, er der visse situationer, der er vigtige at undgå. Først og fremmest er det vigtigt at have tid til at træne opgaven med hesten. Undgå at have travlt, når du skal træne med den rå eller den trailerforskrækkede hest. Selvom du ikke ved, hvorfor hesten ikke vil gå ind i traileren, eller blive derinde, så er der altid en årsag, og det er dit ansvar at bruge den tid det tager at lære hesten at vænne sig til situationen, uden brug af tvang. Heste har forskellig måde at vise frygt og stress på: nogle heste er udadreagerende og springer rundt, vender det hvide ud ad øjnene og begynder evt. at svede. Andre heste står urokkeligt fast og nægter at bevæge sig, med et fjernt udtryk i blikket. Især sidstnævnte gruppe beskyldes ofte for at være stædige eller modvillige, som heste der egentligt ikke er bange for traileren, men bare ikke "gider" gøre som der bliver sagt. Undgå at lade seancen udvikle sig til en magtkamp mellem hesten og dig, men anerkend, at du har evnen til at løse problemet, hvis du giver dig tid og tålmodighed til det, uanset, hvilken type, din hest er.

 

Sådan gør du

For at træne hesten til at blive mere tryg ved traileren, er det en god idé at skære træningen ud i mindre bidder. Lad være med at prøve første gang, en dag du skal ud at køre. Afsæt en time eller to til at køre traileren frem et roligt sted, hvor hesten ikke bliver forstyrret af for mange andre indtryk, og træn, uden at tage hesten ud på en køretur bagefter. Din egen indstilling er vigtig - i stedet for at have som mål, at hesten skal gå ind i traileren, så du kan lukke rampen bag den så hurtigt som muligt, skal du i stedet for fokusere på, at træne nogle gode signaler fra jorden, som også virker, når der "tilfældigvis" står en trailer foran hesten. Dvs., øv hestens fremadsignal, samt stop- og baksignal, som er de signaler, du hovedsageligt bruger, når du skal læsse hesten. Disse skal virke i rolige omgivelser, inden man kan forvente, de også vil fungere godt i en potentielt stressende situation, så som trailerlæsning. Det er praktisk at lære hesten at gå frem for en verbal kommando, samt et let pres med pisken på hestens flanke eller skulder. Hvis hesten fx skal træde fremad med venstre forben, kan man give den sit stemmesignal til at gå fremad, trække i tovet i grimen, og tappe let med pisken på hestens venstre skulder eller flanke. Pisken må ikke bruges som tvangsmiddel eller smertevoldende redskab. Den er en hjælp til at vise hesten, hvad den skal gøre. Slå ikke - brug pisken nænsomt. På samme måde kan man vha. pisken vise hesten, at den skal stoppe eller bakke, ved at berøre hesten med pisken på bringen eller forbenene, samtidig med man giver den tegn til at stoppe via træktovet.

 

Brug belønning

En betydningsfuld del af træningen er, at kunne belønne hesten, og fastholde dens koncentration og motivation for at løse opgaven. Brug godbidder, som du let kan give hesten, når den tager et skridt i den rigtige retning. Brug ikke godbidderne til at "lokke" hesten op ad rampen med - bed i stedet hesten om at flytte sig frem eller tilbage, og beløn den med godbidden, når den reagerer korrekt på dit signal. Derved vil hesten være motiveret for at reagere korrekt på dit signal næste gang du beder den om noget. Du lærer hesten at arbejde for godbidderne, og de får dermed en vigtig træningsmæssig betydning.

Et problem, man ofte oplever, når hesten skal lære at gå ind i traileren, er, at den pludselig bakker hurtigt ned ad rampen igen. Pas på, du ikke mister tålmodigheden i denne situation - løsn tovet, og følg med hesten ud. Derved oplever hesten ikke unødigt pres i grimen. Hesten går baglæns, fordi den er nervøs, og derfor vil det stresse den yderligere, at blive trukket fremad samtidig. Men - har du allerede bedt hesten om at træde frem, og den i stedet træder baglæns, er det vigtigt, at du bliver ved med at give fremadsignalet, til du har fået det rigtige svar. Giv først efter og beløn, når du får et skridt fremad. Hesten behøver ikke gå helt tilbage til udgangspunktet - et enkelt skridt i den rigtige retning er nok til at udløse en belønning. Det er i sig selv en belønning, at man holder op med at presse hesten via træktov i grimen og tap med pisken, men kombinationen af pres og dettes ophør, samt brugen af godbidder, har ofte den bedste effekt.

Når hesten har sneget sig helt ind i traileren, opstår det næste problem - den skynder sig ud igen. Her skal man ikke skynde sig at lukke bag den. Det lyder paradoksalt, at man skal lade bom eller rampe stå åben, hvis man vil lære hesten, den ikke må gå ud af sig selv, men det har faktisk en positiv effekt på hesten, at den ikke oplever fornemmelsen af at blive lukket inde. Først når du føler, du har kontrol over hestens reaktioner, dvs. at den bliver stående inde i traileren, indtil DU beder den bakke ud af traileren, kan du lukke rampen. Brug gerne masser af belønning når hesten står stille inde i traileren, så den koncentrerer sig om det, og associerer traileren med noget positivt.

 

Trailerlæsning på egen hånd

Nu kan du begynde at træne, at du læsser hesten, går ud af sidedøren i traileren, og giver hesten en godbid udefra. Tiden, fra du går ud af traileren, til du giver hesten en godbid, kan gradvist forlænges, så du til sidst kan nå at gå ud ad døren, tilbage og lukke bag hesten, og frem til hesten igen, mens den bliver stående og venter på sin belønning. Det er en god idé at have en hjælper udenfor til at "gribe" hesten, hvis den pludselig forlader traileren, mens du ikke har fat i den. Bind aldrig hesten fast inde i traileren, med mindre rampen er lukket! Efterhånden, som hesten bliver vant til proceduren, vil du kunne klare læsningen selv - dét er en lettelse, både for dig og for hesten og et 'trick', der gør enhver hesteejer stolt.

 

Du kan læse mere om uddannelsen til BBH Basisinstruktør liger HER

Share

Seneste Nyt

Gratis undervisning - til midtvejseksamen

Har du lyst til at være testrytter til midtvejseksamen på BBH søndag d. 21. juni 2020?

Vores testryttere er en stor og vigtigt del af eksamen og vi lover dig en spændende og lærerig dag. At være testrytter, og få undervisning af en af aspiranterne, foran vores censorer, giver en god mulighed for at få ny inspiration og "snuse lidt" til vores træningsprincipper.

Read more...

fb Følg Blue Berry Hill på Facebook

Kursus

3 dags træningslejr 2-4.marts 2018

Helt unik mulighed for 3 dages intensiv træning for dig og din hest her på BBH

I løbet af disse 3 dage, får du undervisning med din hest 2 x dagligt.
Både enelektioner og lektioner hvor I rider to sammen.

Hver ekvipages lektioner tilrettelægges individuelt og vi arbejder både fra jorden og i sadlen.

Lektionerne med hestene bindes sammen af kortere teorioplæg og vi kommer hele vejen rundt om både hestens læring, hestens krop, rytterens krop og din egen tilstand i træningen.

Der er mulighed for at få en opstillingslektion i longe, hvor du får mulighed for at fokusere 100 % på din egen krop.

Vi kan arbejde med alle elementer af god træning inkl jordarbejde, indlæring af sidebevægelser fra jorden/i sadlen, longering, bomarbejde fra jorden/i sadlen, gangartsforbedring, tilvænning, og så selvfølgelig grundridning, dressur og springning.

Du sætter rammerne og vi skræddersyer lektionerne til dig og hestens behov.

Dette er en fantastisk mulighed for at komme i dybden med de udfordringer du oplever i træningen, fordi vi har så mange lektioner tæt op ad hinanden. Hver lektion bygger videre på den forrige og derfor kan vi flytte hestene virkelig langt og fylde dig op med mange mange redskaber til at videreføre træningen.

Den samlede sum af læring overstiger langt, det indhold der er i dine egne lektioner, fordi du har muligheden for at følge med i de andres lektioner og der vil være mulighed for analyseopgaver, af balndt andet hestens bevægelse, når de andre rider/træner.
Det er virkelig sjældent at vi har åbne kurser af denne art så grib chancen nu og send os en tilmelding, med en beskrivelse af dine behov og ønskertiltræningen, på This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

PRAKTISKE INFORMATIONER

- Vi arbejder fra kl. 08.00 - 17.00 både fredag og lørdag,- og fra kl. 08.00 - 16.00 om søndagen, hvor vi har en grundig afrunding og målsætning for den fremtidige træning.
- Kurset afholdes her på BBH, Haugevej 13, 8620 i Kjellerup. Fredag - søndag 2. 4 marts. Mulighed for ankomst torsdag aften.
- Undervisningen varetages af Susan Kjærgård suppleret af en gæsteunderviser til opstillingslektioner- Der er mulighed for at overnatte på BBH i fælles sovesal under hele kurset med bad og toilet i stalden
- Der er boks og mulighed for fold for alle deltagere
- Deltagerne medbringer selv forplejning. Der er et køleskab og elkoger til rådighed

Prisen for hele kurset,
inkl boks, overnatning, materialer og lektioner 3.750 kr inkl. moms.

Der er kun plads til 8 deltagere og tilmelding er "først til mølle" :-)
Tilmelding på mail til This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Nyeste artikel

Sådan lærer hesten,- Forstærkning og straf

Adfærd opfører sig ligesom os mennesker. Den fortsætter kun sin opførsel hvis den "får noget ud af det".. Når en adfærd bliver forstærket, altså belønnet, vil den vokse. Hvis den ikke bliver forstærket, eller den endda bliver straffet, vil den mindskes. Det er værd at vide, når du arbejder med din hest, så du kan tilrettelægge træningen efter at forstærke den ønskede adfærd. Denne artikel fokuserer på hvordan forstærkning og straf fungerer og uddyber forskellene på det der kaldes positiv og negativ hhv forstærkning og straf.

Read more...